Vesti

GRADONAČELNIK UGOSTIO PROFESORE I STUDENTE FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI

26. novembar 2022.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić priredio prijem u Gradskoj kući za profesore i studente katedre za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji su danas gosti grada, povodom međunarodnog naučnog skupa pod nazivom ,,Stanislav Vinaver i muzika”. Tom prilikom gradonačelnik im je poželeo dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što su danas okupljeni u čast Stanislava Vinavera.

,,Goste sam upoznao sa bogatim kulturnim nasleđem grada Šapca koji predstavlja bitan deo naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Za nas je od izuzetne važnosti što pored Fondacije ,,Stanislav Vinaver” i naših ustanova kulture i oni daju svoj doprinos da se jedan deo Vinaverovog stvaralaštva i bogatog nasleđa ponovo predoči javnosti. Siguran sam da je ovo pravi put da damo novu dimenziju stvaralaštvu ovog velikana i svemu onom što je on pisao i muzički govorio u svojim delima. Vinaver je znao da kaže, da će sve ono o čemu je on pisao i pričao biti aktuelno tek kada njega ne bude bilo, a mi se trudimo da njegova dela i reči žive”, poručio je Aleksandar Pajić.

Šef katedre za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Tijana Popović Mlađenović prenela je svoje utiske u vezi sa današnjom posetom i razgovorom sa gradonačelnikom Pajićem.

,,Davanje na značaju ovakvom delu Vinaverovog sveta, odnosno ovom međunarodnom skupu ,,Stanislav Vinaver i muzika” je za svaku pohvalu. To je nov način pristupa i razmišljanja o Vinaverovoj reči, gde muzika sada biva akcentovana u raznim registrima i domenima. Utisci su zaista fantastični, divno smo dočekani. Ova saradnja je izuzetna i nadam se da ćemo danas imati ispunjen, radan i uopšte kulturni i umetnički dan”, rekla je Tijana Popović Mlađenović.

Ovom prilikom profesori i studenti imali su priliku da pogledaju slike iz ciklusa gradovi Evrope i Amerike, Branka Lala Stankovića, koje je 1980. godine poklonio gradu Šapcu, a koje su smeštene na spratu Gradske kuće.