Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО ПРОФЕСОРЕ И СТУДЕНТЕ ФАКУЛТЕТА МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ

26. новембар 2022.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић приредио пријем у Градској кући за професоре и студенте катедре за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, који су данас гости града, поводом међународног научног скупа под називом ,,Станислав Винавер и музика”. Том приликом градоначелник им је пожелео добродошлицу и изразио задовољство што су данас окупљени у част Станислава Винавера.

,,Госте сам упознао са богатим културним наслеђем града Шапца који представља битан део наше прошлости, садашњости и будућности. За нас је од изузетне важности што поред Фондације ,,Станислав Винавер” и наших установа културе и они дају свој допринос да се један део Винаверовог стваралаштва и богатог наслеђа поново предочи јавности. Сигуран сам да је ово прави пут да дамо нову димензију стваралаштву овог великана и свему оном што је он писао и музички говорио у својим делима. Винавер је знао да каже, да ће све оно о чему је он писао и причао бити актуелно тек када њега не буде било, а ми се трудимо да његова дела и речи живе”, поручио је Александар Пајић.

Шеф катедре за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, Тијана Поповић Млађеновић пренела је своје утиске у вези са данашњом посетом и разговором са градоначелником Пајићем.

,,Давање на значају оваквом делу Винаверовог света, односно овом међународном скупу ,,Станислав Винавер и музика” је за сваку похвалу. То је нов начин приступа и размишљања о Винаверовој речи, где музика сада бива акцентована у разним регистрима и доменима. Утисци су заиста фантастични, дивно смо дочекани. Ова сарадња је изузетна и надам се да ћемо данас имати испуњен, радан и уопште културни и уметнички дан”, рекла је Тијана Поповић Млађеновић.

Овом приликом професори и студенти имали су прилику да погледају слике из циклуса градови Европе и Америке, Бранка Лала Станковића, које је 1980. године поклонио граду Шапцу, а које су смештене на спрату Градске куће.