Vesti

ODRŽANA SEDNICA SAVETA ZA KOORDINACIJU POSLOVA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

5. aprila 2021.

Sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Šapca održana je danas u Gradskoj kući. Sednicom je predsedavao predsednik Saveta Nemanja Pajić, a osim članova, sednici je prisustvovao i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić. Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić upoznao je prisutne sa radom i aktivnostima Saveta, a zatim je komandir Saobraćajne policije Ljubomir Simić izvestio o stanju bezbednosti u saobraćaju na području grada Šapca za prva tri meseca 2021. godine.

Od početka godine, za prva tri meseca, na teritoriji grada Šapca nismo imali saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Broj saobraćajnih nezgoda je znatno niži u odnosu na prethodne godine. To su podaci kojim možemo da se pohvalimo. Jedan od prvih programa poslovanja koji je usvojen u Republici Srbiji bio je iz Grada Šapca. Svesni smo da su ogromni izazovi pred nama, jer prevencija koja se odnosi na decu, pre svega, kao učesnike u saobraćaju je nešto na čemu Grad Šabac treba intenzivno da radi. Samo na ovaj način možemo doći do očekivanih rezultata. Imamo podršku svoje države i Agencije za bezbednost saobraćaja i uveren sam da ćemo zajedno napraviti odličan rezultat – rekao je gradonačelnik Pajić.

Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, izrazio je zahvalnost gradonačelniku na gostoprimstvu i istakao da je u Šabac došao da podrži i pohvali rad Saveta za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada.

– Od početka godine u Srbiji je poginulo 39 pešaka, što je negde oko 48 odsto svih poginulih u saobraćaju.Na nivou godine broj poginulih pešaka u Srbiji je oko 25 odsto od ukupnog broja, tako da smo sada videli alarm da pokrenemo različite aktivnosti – rekao je Pešić i dodao da je Šabac prepoznat kao četvrta lokalna samouprava po ugroženosti pešaka, te da je u  prethodnom periodu na  području grada  poginulo 26 pešaka i 16 biciklista.

– Zbog toga ćemo zajednički ući u kampanju koju Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Saobraćajnom policijom. U nekom narednom periodu jedna od aktivnosti će biti i noćne akcije gde ćemo zajedno sa gradskim Savetom i Saobraćajnom policijom u Šapcu organizovati nekoliko aktivnosti, koje će imati za cilj i podizanje svesti kod pešaka i biciklista – naveo je Pešić.

Pešić je posebno istakao da je grad Šabac već uradio dosta na podizanju svesti kod najmlađih učesnika u saobraćaju. 

– Upotreba sedišta u Šapcu je 52 odsto, dok je na nivou Srbije oko 62 odsto. Programom su ove godine predviđene takve aktivnosti. Agencija će kroz edukaciju i donaciju određenog broja sedišta, gradu pružiti podršku kako bi se povećao procenat upotrebe sedišta, jer je oko 60 odsto stradale dece, stradalo kao putnik u vozilu. Od 2015. do 2019. godine kao biciklisti i pešaci poginulo je 26 osoba koje su imale više od 65 godina. Smatram da će planirane aktivnosti u Šapcu dati odlične rezultat – rekao je Pešić.