Вести

ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА КООРДИНАЦИЈУ ПОСЛОВА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

5. априла 2021.

Седница Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на територији града Шапца одржана је данас у Градској кући. Седницом је председавао председник Савета Немања Пајић, а осим чланова, седници је присуствовао и градоначелник Шапца др Александар Пајић. Након усвајања записника са претходне седнице, директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић упознао је присутне са радом и активностима Савета, а затим је командир Саобраћајне полиције Љубомир Симић известио о стању безбедности у саобраћају на подручју града Шапца за прва три месеца 2021. године.

Од почетка године, за прва три месеца, на територији града Шапца нисмо имали саобраћајних незгода са смртним исходом. Број саобраћајних незгода је знатно нижи у односу на претходне године. То су подаци којим можемо да се похвалимо. Један од првих програма пословања који је усвојен у Републици Србији био је из Града Шапца. Свесни смо да су огромни изазови пред нама, јер превенција која се односи на децу, пре свега, као учеснике у саобраћају је нешто на чему Град Шабац треба интензивно да ради. Само на овај начин можемо доћи до очекиваних резултата. Имамо подршку своје државе и Агенције за безбедност саобраћаја и уверен сам да ћемо заједно направити одличан резултат – рекао је градоначелник Пајић.

Душко Пешић, директор Агенције за безбедност саобраћаја, изразио је захвалност градоначелнику на гостопримству и истакао да је у Шабац дошао да подржи и похвали рад Савета за координацију безбедности саобраћаја на територији града.

– Од почетка године у Србији је погинуло 39 пешака, што је негде око 48 одсто свих погинулих у саобраћају. На нивоу године број погинулих пешака у Србији је око 25 одсто од укупног броја, тако да смо сада видели аларм да покренемо различите активности – рекао је Пешић и додао да је Шабац препознат као четврта локална самоуправа по угрожености пешака, те да је у  претходном периоду на  подручју града  погинуло 26 пешака и 16 бициклиста.

– Због тога ћемо заједнички ући у кампању коју Агенција за безбедност саобраћаја спроводи у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Саобраћајном полицијом. У неком наредном периоду једна од активности ће бити и ноћне акције где ћемо заједно са градским Саветом и Саобраћајном полицијом у Шапцу организовати неколико активности, које ће имати за циљ и подизање свести код пешака и бициклиста – навео је Пешић.

Пешић је посебно истакао да је град Шабац већ урадио доста на подизању свести код најмлађих учесника у саобраћају. 

– Употреба седишта у Шапцу је 52 одсто, док је на нивоу Србије око 62 одсто. Програмом су ове године предвиђене такве активности. Агенција ће кроз едукацију и донацију одређеног броја седишта, граду пружити подршку како би се повећао проценат употребе седишта, јер је око 60 одсто страдале деце, страдало као путник у возилу. Од 2015. до 2019. године као бициклисти и пешаци погинуло је 26 особа које су имале више од 65 година. Сматрам да ће планиране активности у Шапцу дати одличне резултат – рекао је Пешић.