Vesti

GRADONAČELNIK SE SASTAO SA PREDSTAVNICAMA ,,MAMA ŠAPCA“ POVODOM PROBLEMA ZAGAĐENJA VAZDUHA

1. mart 2021.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić sastao se danas sa predstavnicama ,,Mama Šapca”, Sonjom Nikolov, Ljupkom Stanković i Ivanom Gajić Nikolov sa kojima je razgovarao o budućim koracima koje će preduzeti u borbi protiv zagađenja vazduha.

,,Suština današnjeg sastanka je da zajednički preduzmemo korake kako bismo došli do najboljeg mogućeg rešenja višedecenijskog problema zagađenja vazduha u gradu. Grad Šabac će stvoriti širok front u borbi za kvalitet vazduha. Još ove nedelje obaviću razgovor sa inspekcijama koje su zadužene za kontrolu kvaliteta vazduha, svima koji mere nivo zagađenja, privrednicima, Ministarstvom za zaštitu životne sredine i svim udruženjima koja se time bave. Smatram da se ovaj problem može rešiti. Naravno, to nije moguće učiniti za jedan dan. Analizom ćemo utvrditi ko su stvarni zagađivači i kojim supstancama zagađuju vazduh, a svi oni koji  krše zakon biće sankcionisani, jer on mora da se poštuje“, rekao je gradonačelnik.

Predstavnica ,,Mama Šapca” Sonja Nikolov istakla je da je najvažnije to što se gradonačelnik složio sa njihovim zahtevima, te izrazila veliku zahvalnost gradonačelniku što ih je pozvao na razgovor.

,,Gradonačelnik je obećao da će obratiti pažnju na naše zahteve, što nam je najbitnije. Dogovorili smo da u slučaju ponovnog prekomernog zagađenja vazduha nadležni odmah reaguju. To je ono što nas raduje, jer smo tražile da nadležni rade svoj posao, da mi ne bismo morale da se upuštamo u probleme”, rekla je Nikolov.

Članica ove neformalne grupe Ljupka Stanković naglasila je da joj je drago što je gradonačelnik prepoznao značaj ovog problema.

,,Očekujemo da će nadležni najzad preduzeti konkretne mere i pronaći adekvatno rešenje. Za naše spontano okupljanje na društvenim mrežama dobile smo podršku mnogih građana jer vide koliko je važno ono što udišemo. U jednom trenutnu nije moglo da se diše koliko je vazduh bio zagađen, te smo odlučile da se na Fejsbuku organizujemo i dogovorimo šta ćemo da radimo. Ujutru je vazduh najgori, moramo da bežimo sa ulice u svoje stanove. Nisam stručnjak, niti treba to da budem da bih osetila da udišemo otrov. Što se tiče današnjeg prijema zadovoljne smo što je gradonačelnik izdvojio svoje vreme da bi nas primio. Verujem da će današnji razgovor dati pozitivne rezultate i da će nadležni početi da rade svoj posao“, istakla je Stanković.