Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦАМА ,,МАМА ШАПЦА“ ПОВОДОМ ПРОБЛЕМА ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА

1. март 2021.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић састао се данас са представницама ,,Мама Шапца”, Соњом Николов, Љупком Станковић и Иваном Гајић Николов са којима је разговарао о будућим корацима које ће предузети у борби против загађења ваздуха.

,,Суштина данашњег састанка је да заједнички предузмемо кораке како бисмо дошли до најбољег могућег решења вишедеценијског проблема загађења ваздуха у граду. Град Шабац ће створити широк фронт у борби за квалитет ваздуха. Још ове недеље обавићу разговор са инспекцијама које су задужене за контролу квалитета ваздуха, свима који мере ниво загађења, привредницима, Министарством за заштиту животне средине и свим удружењима која се тиме баве. Сматрам да се овај проблем може решити. Наравно, то није могуће учинити за један дан. Анализом ћемо утврдити ко су стварни загађивачи и којим супстанцама загађују ваздух, а сви они који  крше закон биће санкционисани, јер он мора да се поштује“, рекао је градоначелник.

Представница ,,Мама Шапца” Соња Николов истакла је да је најважније то што се градоначелник сложио са њиховим захтевима, те изразила велику захвалност градоначелнику што их је позвао на разговор.

,,Градоначелник је обећао да ће обратити пажњу на наше захтеве, што нам је најбитније. Договорили смо да у случају поновног прекомерног загађења ваздуха надлежни одмах реагују. То је оно што нас радује, јер смо тражиле да надлежни раде свој посао, да ми не бисмо морале да се упуштамо у проблеме”, рекла је Николов.

Чланица ове неформалне групе Љупка Станковић нагласила је да јој је драго што је градоначелник препознао значај овог проблема.

,,Очекујемо да ће надлежни најзад предузети конкретне мере и пронаћи адекватно решење. За наше спонтано окупљање на друштвеним мрежама добиле смо подршку многих грађана јер виде колико је важно оно што удишемо. У једном тренутну није могло да се дише колико је ваздух био загађен, те смо одлучиле да се на Фејсбуку организујемо и договоримо шта ћемо да радимо. Ујутру је ваздух најгори, морамо да бежимо са улице у своје станове. Нисам стручњак, нити треба то да будем да бих осетила да удишемо отров. Што се тиче данашњег пријема задовољне смо што је градоначелник издвојио своје време да би нас примио. Верујем да ће данашњи разговор дати позитивне резултате и да ће надлежни почети да раде свој посао“, истакла је Станковић.