Vesti

GRADONAČELNIK OTVORIO IZLOŽBU ,,ŠABAC U OGLEDALU AKVARELA“

22. septembar 2022.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić otvorio je sinoć izložbu ,,Šabac u ogledalu akvarela” u galeriji biblioteke Šabačke gimnazije, autora Slavoljuba Mirkovića. Reč je o izložbi, koju je autor, kao neko ko živi i radi u Beču posvetio Šapcu, svom rodnom gradu.

,,Drago mi je što je izložba otvorena baš na dan Šabačkog vašara, jer je posvećena našem gradu kroz specifičnu akvarel tehniku sa prepoznatljivim motivima gradske arhitekture. Slavoljub se vratio u svoj grad i Šabačku gimnaziju koju je pohađao, da bi dočarao prepoznatljive detalje Šapca, a to može samo neko kome je ovaj grad u duši. Šabačka gimnazija, osim što je jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Srbiji, bila je i ostala rasadnik talenata koji su je pohađali, a danas su stručnjaci u oblastima kojima se bave. Ovo je odličan primer kako se mogu održavati kontakti sa svojim učenicima ma gde oni bili i razmenjivati iskustva koja zajednički doprinose napretku škole, društva i grada”, istakao je gradonačelnik Aleksandar Pajić i poručio da će grad i u budućem periodu podržavati Šabačku gimnaziju, te da će nastaviti da bude partner sa ovom ustanovom.

Autor izložbe, Slavoljub Mirković,  istakao je da je ovo  više od izložbe, jer za njega predstavlja susret sa rodnim gradom, rodbinom i prijateljima.

,,Da nije bilo jake emocije prema mom rodnom gradu ne bi bilo ni ove izložbe, koju sam posvetio roditeljima i sestri Sofiji, koja je bila đak Šabačke gimnazije i moj prvi uzor u slikarstvu. Izložba je zahvalnost gradu i mnogim ljudima koji su mi pomogli na putu”, navodi autor Mirković.

U svečanom programu učestvovali su učenici dramske i recitatorske sekcije Šabačke gimnazije i poznata vokalna grupa „Šapčanke“. Događaj je realizovan uz nesebičnu pomoć Udruženja gimnazijalaca i prijatelja Šabačke gimnazije.