Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ ,,ШАБАЦ У ОГЛЕДАЛУ АКВАРЕЛА“

22. септембар 2022.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић отворио је синоћ изложбу ,,Шабац у огледалу акварела” у галерији библиотеке Шабачке гимназије, аутора Славољуба Мирковића. Реч је о изложби, коју је аутор, као неко ко живи и ради у Бечу посветио Шапцу, свом родном граду.

,,Драго ми је што је изложба отворена баш на дан Шабачког вашара, јер је посвећена нашем граду кроз специфичну акварел технику са препознатљивим мотивима градске архитектуре. Славољуб се вратио у свој град и Шабачку гимназију коју је похађао, да би дочарао препознатљиве детаље Шапца, а то може само неко коме је овај град у души. Шабачка гимназија, осим што је једна од најстаријих образовних установа у Србији, била је и остала расадник талената који су је похађали, а данас су стручњаци у областима којима се баве. Ово је одличан пример како се могу одржавати контакти са својим ученицима ма где они били и размењивати искуства која заједнички доприносе напретку школе, друштва и града”, истакао је градоначелник Александар Пајић и поручио да ће град и у будућем периоду подржавати Шабачку гимназију, те да ће наставити да буде партнер са овом установом.

Аутор изложбе, Славољуб Мирковић,  истакао је да је ово  више од изложбе, јер за њега представља сусрет са родним градом, родбином и пријатељима.

,,Да није било јаке емоције према мом родном граду не би било ни ове изложбе, коју сам посветио родитељима и сестри Софији, која је била ђак Шабачке гимназије и мој први узор у сликарству. Изложба је захвалност граду и многим људима који су ми помогли на путу”, наводи аутор Мирковић.

У свечаном програму учествовали су ученици драмске и рецитаторске секције Шабачке гимназије и позната вокална група „Шапчанке“. Догађај је реализован уз несебичну помоћ Удружења гимназијалаца и пријатеља Шабачке гимназије.