Вести

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ ПОСЕТИЛА ШАБАЦ

26. марта 2021.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић данас је посетила Шабац и са градоначелником др Александром Пајићем разговарала о сарадњи државе и града у области рударства и енергетике.

Михајловићева је истакла да је ово прва посета након што град Шабац има новог градоначелника, подсетивши да је задатак људи на власти да учине све што могу за све грађанке и грађане да живе боље.

,,Оно због чега ми је посебно драго да град Шабац има новог градоначелника јесте ствар са којом сам се сусретала претходних година када сам долазила у Шабац и када сам разговарала са људима у Шапцу и околини Шапца. Људи су се жалили на то да је претходни градоначелник био човек који је стално делио људе. Ако гласате за СНС онда нема пута, ако гласате за СНС онда нема неких других ствари. То је сада потпуно другачије. То је био разлог зашто сам толико често долазила у Шабац, покушавајући да објасним свима, заједнички, да је најважније да када дођете на одређене позиције чините све за све грађане, без обзира какве су политичке амбиције људи. Када долазите на одређену позицију, долазите јер хоћете да направите добре ствари за тај град, зато што радите за свој град и зато што, једног дана, када се осврнете иза себе, можете да видите шта сте урадили, а не да ли сте грађане делили. Зато ми је драго што смо овде, драго ми је што град Шабац има новог градоначелника и упознала сам цео тим градоначелника”, истакла је потпредседница Владе РС Зорана Михајловић и додала да су на састанку разговарали о новим могућностима у области рударства и енергетике.

,,Радићемо на томе да сва домаћинства имају могућност да добију субвенције да замене прозоре и врата, јер то је национални интерес, да не трошимо више енергије него што је потребно. Хоћемо да улажемо да куће и домаћинства могу да имају соларне панеле, јер ће тако и рачуни бити нижи, вишак енергије ићи ће у систем и на добитку ће бити и грађани и држава. Било је речи о већем коришћењу обновљивих извора енергије, као што су геотермална енергија, биомаса, солари”, изјавила је Михајловићева, подсетивши и да је у претходним годинама уложено 10 милијарди динара у путну инфраструктуру у овом крају.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је данашњом посетом потпредседнице Владе Републике Србије подршка државе граду Шапцу још јача.

,,Велика захвалност за долазак потпредседнице Владе и за све што је у претходном периоду урадила за наш град. Она је истински пријатељ града Шапца.

Заједно са својим министрима, и са Владом Републике Србије желимо да смањимо стопу незапослености и од Шапца створимо модеран град будућности. Сигуран сам да ћемо развојем индустријске зоне, довођењем великог броја инвеститора и великим инфраструктурним улагањима која ће држава омогућити у наредном периоду, остварити бољитак за све наше суграђане.

Оно што град Шабац очекује од Министарства рударства и енергетике је помоћ у наредном периоду за побољшање услова живота свих Шапчана”, казао је Пајић и додао да су на данашњем састанку са министарком разговарали о обновљивим изворима енергије.

,,Сигуран сам да ће нас у наредном периоду очекивати велике повластице, велико партнерство града и државе, како би наши суграђани могли да на један квалитетнији, бољи и озбиљнији начин користе обновљиве изворе енергије, али пре свега, да видимо бенефит од свега онога што град и држава раде.

Обновљиви извори енергије би значајно допринели смањењу загађености ваздуха, а то је један од приоритета од доласка на власт. Наш циљ је да повећамо коришћење обновљивих извора енергије, енергије сунца преко соларних панела и на тај начин утичемо на заштиту животне средине и квалитет живота у нашем граду”, додао је Пајић.

Састанку је присуствовао и народни посланик из Шапца Бобан Бирманчевић, који је рекао да је добро познато како функционише министарство којим руководи министарка Михајловић – одговорно, прецизно и са великим резултатима.

,,Од 2012. до данас, све што министарка и њен тим обећају реализује се и засновано је на реалним чињеницама. Данашњи долазак најављује светлу будућност за наше суграђане када је реч о обновљивим изворима енергије, соларној енергији, биомаси, геотермалној енергији и енергетској ефикасности. Чекају нас нове инвестиције. Уз помоћ министарке, Шабац иде крупним корацима напред”, казао је он.

Начелник Мачванског округа Владан Красавац изразио је захвалност потпредседници Владе и министарки Михајловић што је у протеклих седам дана два пута посетила Мачвански округ.

,,Велика захвалност министарки и њеним сарадницима на овој посети. За мене је ово доказ да се Мачвански управни округ, ту првенствено мислим на Шабац, који је седиште Мачванског округа, налази у фокусу Републике Србије. Завршетком радова на започетом аутопуту, новом мосту преко Саве и брзој саобраћајници, ми постајемо једна од најпожељнијих дестинација”, рекао је Красавац.