Вести

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ ОБЕЛЕЖИО СВОЈ ЈУБИЛЕЈ

2. новембар 2021.

Завод за јавно здравље Шабац свечаном академијом обележио је сто година постојања. Поводом једног века чувара здравља, додељене су захвалнице за посебан допринос појединцима и установама. Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је то велики дан за Шабац јер једна од најбитнијих јавно-здравствених установа обележава значајан јубилеј, 100 година од оснивања.

,,Завод за јавно здравље је од самог почетка пандемије изазване коронавирусом укључен у успостављање, праћење и надзор противепидемијских мера, успостављање система тестирања, као и обраде узорака. Посебно, додатно ангажовање Завода, усмерено је у, показало се, веома значајну борбу против лажних вести и дезинформација које су чест пратилац ванредних ситуација попут ове данашње. У тренутку када смо суочени са пандемијом, искрено смо захвални свима који неуморно раде на сузбијању и борби против коронавируса. Улога Завода у процесу организације вакцинације грађана као јединог поузданог начина за борбу против коронавируса, у том погледу је од изузетног значаја. Запослени у Заводу читав век чувају здравље наших суграђана. Боре се за здрав ваздух, здраву воду, храну, боре се против заразних болести, боре се за здрав живот свих нас”, казао је градоначелник Пајић и додао да у години великог јубилеја за ову установу, али и великих изазова, жели да запослене у овој установи, на челу са директором др Бранком Вујковићем, јавно похвали и охрабри да наставе посвећено да обављају све своје радне задатке, као и до сада што су чинили.

Директор Завода за јавно здравље Шабац др Бранко Вујковић захвалио се свим присутним гостима и истакао да се ова установа сто година бори да сачува здравље и унапреди здравствену заштиту на територији Мачванског округа.

,,У последње две године многи који нису знали чиме се Завод за јавно здравље бави, сазнали су шта се то ради у згради у улици Јована Цвијића број 1 и са колико одговорности и посвећености се сви запослени боре за здравље свих грађана Мачванског округа. Завод за јавно здравље увек је делио судбину свог народа и од почетка свих врста пандемија, маларије, дифтерије, и других заразних болести које су побеђене вакцинацијом. Скоро две године боримо се са пандемијом ковида 19. Јако је важно да смо сви заједно послали једну битну поруку са овог скупа. Само заједништвом можемо победити пандемију, заједништвом између локалних самоуправа, државе, Завода за јавно здравље, свих здравствених институција на територији округа и грађана. Нама је важно да грађани слушају препоруку струке, јако је важно да сви заједно станемо на један фронт, да победимо пандемију и да будемо спремни за све друге изазове који су пред нама. Наравно, сто година обавезује да и у наредних сто година још квалитетније, још пожртвованије и одговорније приступимо борби против заразних болести, али и против свих других болести које угрожавају здравље становника Мачванског округа”, истакао је др Вујковић.