Вести

ВЛАДА ЈАПАНА ДОНИРАЛА СПЕЦИЈАЛНО КОМБИ ВОЗИЛО УДРУЖЕЊУ ПАРАПЛЕГИЧАРА МАЧВАНСКОГ ОКРУГА

25. јануар 2023.

Влада Јапана донирала је Удружењу параплегичара Мачванског округа специјално комби возило прилагођено потребама особа са инвалидитетом. Свечаној церемонији потписивања уговора за пројекат за основне потребе становништва присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, Њ.Е. Амбасадор Јапана у Републици Србији Такахико Кацумата, градоначелник Шапца др Александар Пајић и председник Удружења параплегичара Мачванског округа Здравко Јокић. Уговор о донацији је у вредности од 48.730 евра, а потписали су га амбасадор Јапана и председник Удружења параплегичара.

Истичући важност донације Владе Јапана, министар Селаковић нагласио је да је возило за превоз особа са инвалидитетом једно од пет возила овакве врсте у Србији и да то показује колико ће ниво социјалне заштите и кампања коју Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи „Србија без баријера“, бити видљивије и у Шапцу.

Оваква једна донација је за нас од велике помоћи. Кад кажем за нас, мислим на Министарство на првом месту, јер ово значи да је једну веома важну бригу, захваљујући нашим пријатељима из братског и пријатељског Јапана, наше Министарство сада пребринуло. Сада можемо да се усредсредимо на неки други округ и да се трудимо да обезбеђујемо овакву врсту возила“, рекао је Селаковић.

Министар је подсетио да је Шабац лидер у пружању права и услуга у области социјалне заштите.

,,Министарство је за Шабац у прошлој години издвојило 18,5 милиона динара само за потребе особа са инвалидитетом, од чега Удружењима 2,3 милиона динара, док је за помоћ предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом 16,3 милиона динара“, истакао је министар уз напомену да у Шапцу постоје таква два предузећа, али да верује да ће са кампањом Министарства, која ће промовисати запошљавање особа са инвалидитетом, бити много више, посебно данас када је у Србији изражена потреба за новом радном снагом.

Министар Селаковић захвалио се Влади Јапана на веома значајној донацији, узимајући у обзир да Влада Р. Србије и Министарство на чијем је челу, посебну пажњу посвећују унапређењу положаја особа са инвалидитетом, њиховом квалитетнијем животу и што већем укључивању у друштвену заједницу.

Амбасадор Јапана у Републици Србији Њ.Е. Такахико Кацумата захвалио се Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на напорима за унапређење нивоа социјалне заштите на националном нивоу и Граду Шапцу на напорима на унапређењу квалитета социјалне заштите локалног становништва.

,,Овај пројекат је део дугорочне хуманитарне помоћи Владе Јапана, и пре тога Јапан је реализовао 246 пројеката широм Србије у областима здравствене заштите, образовања, животне средине и социјалне заштите. Ово је све усмерено на промоцију безбедности људи. Изузетно сам задовољан што ћемо бити у могућности да обезбедимо сигуран и поуздан свакодневни транспорт ка медицинским и другим установама, корисницима у инвалидским колицима из Мачванског округа, што ће њихов живот учинити бољим и испуњенијим. Чуо сам да ће набавком новог возила корисници добити више прилика да учествују у културним и спортским активностима”, истакао је амбасадор Такахико и додао да је ова донација прва на пољу социјалне заштите у Шапцу.

,,Током 2003. године Влада Јапана пружила је помоћ за 11 школа, а такође и 2004. године смо помогли ОШ ,,Свети Сава” око пројекта реконструкције и унапређења школске зграде. У 2009. години смо обезбедили медицинску опрему за шабачку болницу. Већ 40 година Град Шабац традиционално одржава добре односе са Јапаном – то је једини град у Србији који је побратимљен са јапанским градом Фуђимијем, и ја се заиста надам да ће ово пријатељство бити још јаче у наредном периоду”, истакао је амбасадор и додао да ће Влада Јапана наставити да обезбеђује помоћ за основне потребе становништва за добробит свих грађана Србије.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић захвалио се министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николи Селаковићу и Његовој екселенцији амбасадору Јапана у Републици Србији господину Такахико Кацумати на великој подршци коју ово министарство и амбасада пружају Граду Шапцу и Шапчанима.

,,Захваљујемо се амбасади Јапана на донацији комби возила прилагођеног потребама особа са инвалидитетом. Сигуран сам да ће ово возило допринети побољшању квалитета живота свим особама са инвалидитетом на територији града Шапца. Посебно, желим да похвалим и Удружење параплегичара Мачванског округа које је осмислило и реализовало пројекат којим је омогућена набавка овог изузетно значајног возила”, казао је градоначелник Пајић и додао да Град Шабац води бригу о осетљивим друштвеним групама.

,,Град Шабац је за социјалну заштиту из буџета града за 2023. годину издвојио 322 милиона динара. Поред суфинансирања пројеката удружења која заступају интересе ових група, Град Шабац једна је од јединица локалне самоуправе са највећим бројем права и услуга социјалне заштите које обезбеђује својим суграђанима. Последњих година, трудимо се да у што већој мери самостално или уз подршку надлежних министарстава обезбедимо исте услове за све наше суграђане, што подразумева и обезбеђење доступности и прилаза особама са инвалидитетом у свим установама јавног типа. Посебно бих истакао последњи реализовани пројекат ,,Без баријера до образовања“, реализован у сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка питања и социјална питања, града Шапца, средње Медицинске школе ,,Др Андра Јовановић“ у Шапцу и Удружења параплегичара Мачванског округа, којим је свим члановима Удружења параплегичара Мачванског округа омогућено неометано кретање које им омогућава да стигну до ученика медицинске школе који им, кроз практичан пружају бесплатне услуге масаже, електро терапија, педикира, козметичких третмана лица. Поред тога, активно радимо и на подизању свести грађана и свих структура заједнице у циљу развоја сензибилисаности за проблеме ових људи у нашем граду. Током 2021. године у Градској управи града Шапца запослене су две младе особе са инвалидитетом. Такође, приликом реконструкције и изградње нових објеката, Град Шабац исте прилагођава потребама особа са инвалидитетом као што су Дом културе на Мишару, Медицинска школа ,,Др Андра Јовановић”, Научни парк, Тренинг центар на Летњиковцу. Наш циљ је стабилно друштво које улаже у будућност и стара се о свим својим грађанима”, рекао је градоначелник Пајић.

Здравко Јокић, председник Удружења параплегичара Мачванског округа захвалио се амбасади Јапана, Министарству за рад запошљавање, борачка и социјална питања и Граду Шапцу на подршци коју пружају удружењу.

,,Овом приликом вам се захваљујем што сте препознали напоре наше организације и помажете нам да се нашим члановима и свим особама са инвалидитетом у граду, омогући приступачан и достојанствен превоз. Вашом подршком сте показали да је наш рад у протекле 23 године запажен и од користи за особе са инвалидитетом али и све грађане Шапца”, истакао је Јокић.

Приликом посете Граду Шапцу министар Никола Селаковић одржао је радни састанак са директорима Центра за социјални рад, Геронтолошког центра, Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање – филијала Шабац, Националне службе за запошљавање – филијала Шабац и начелником Инспекције рада.