Вести

УДРУЖЕЊЕ ПАРАПЛЕГИЧАРА МАЧВАНСКОГ ОКРУГА ОБЕЛЕЖИЛО МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

2. децембра 2022.

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, Удружење параплегичара Мачванског округа представило је своје активности у текућој години у просторијама Одељења за пољопривреду града Шапца. Презентацији су, поред чланова удружења, присуствовали и Блажа Кнежевић, заменик градоначелника Шапца, Јелена Викић, члан Градског већа за здравство и Јелена Милошевић, члан Градског већа за социјалну политику.

Овом приликом, Јелена Милошевић истакла је да Град Шабац има развијен систем социјалне заштите, са 6 права и 11 услуга и да континуирано издваја значајна средства за финансирање социјалне заштите на локалном нивоу.

,,Ребалансом буџета града Шапца за 2022. годину опредељено је преко 320 милиона динара за социјалну заштиту. За личног пратилаца и персоналног асистента у овој години из буџета Града Шапца издвојено је 32 милиона динара. Осим тога, доступни су дневни боравци за децу и одрасле, предах смештај, а у наредном периоду биће лиценцирана нова услуга- становање уз подршку особа са инвалидитетом. Град финансира и функционисање Спортског савеза особа са инвалидитетом који броји више од 100 чланова и постижу изузетне резултате. Кроз Локални акциони план запошљавања подстичемо рад и запошљавање особа са инвалидитетом. Наставићемо да континуирано унапређујемо постојеће и развијамо нове услуге, да бисмо креирали град будућности по мери свих нас који у њему живимо”, истакла је Јелена Милошевић.

Др Јелена Викић, члан Градског већа за здравство истакла је да су особе са инвалидитетом прошле кроз тежак период да би се избориле са проблемима са којима се сусрећу.

,,Имамо више од 800 хиљада особа са инвалидитетом у нашој земљи. Целокупно друштво мора да учествује у пројектима и активностима које помажу да се превазиђу проблеми са којима се свакодневно суочавају особе са инвалидитетом и да им омогућимо да живе са нама, а не поред нас. Поносна сам на ова удружења и Град Шабац ће увек бити отворен за сарадњу и комуникацију са њима”, истакла је др Јелена Викић.

Славиша Савић, секретар Удружења параплегичара Мачванског округа истакао је да је ово 22 година како се чланови удружења окупљају да представе активности које су имали током године.

,,Трудили смо се да створимо друштво једнаких за све на читавом округу. Скромним корацима напредујемо, али видљива је подршка друштвене заједнице и локалних институција које улажу напоре да учинимо све што је могуће да изједначимо услове, како за особе са инвалидитетом, тако и за остале грађане, првенствено у погледу приступачности, наравно, и у превазилажењу предрасуда. Образовање и запошљавање јесу један од аспеката који утичу на побољшање живота особа са инвалидитетом”, истакао је Славиша Савић.

У име Града Шапца, захвалницу за подршку од представника Удружења параплегичара Мачванског округа добили су заменик градоначелника Блажа Кнежевић, члан Градског већа за здравство др Јелена Викић и члан Градског већа за социјалну политику Јелена Милошевић.