Вести

У ШАПЦУ УЗ ПОДРШКУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ УСЕЉЕНЕ 23 ПОРОДИЦЕ У 22 НОВОИЗГРАЂЕНА ОБЈЕКТА СА 23 СТАМБЕНЕ ЈЕДИНИЦЕ

14. јул 2023.

Град Шабац и програм Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији (EU SHAI) организовали су свечану церемонију поводом доделе кључева и усељења корисника у новоизграђене објекте за социјално становање у Улици Боже Милановића на Тријангли. У Шапцу су 23 породице са укупно 70 чланова добиле кључеве новог дома. Оне су усељене у 22 новоизграђена објекта са 23 стамбeне јединице за осетљиве групе становништва. Изградња ових објеката реализована је у оквиру пројекта ,,Подршка за самосталан живот – Нови почетак“ у оквиру програма ,,Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ који је осмишљен да побољша примену политика социјалне инклузије у Србији. Партнери на пројекту су Центар за социјални рад Шабац и Каритас Шабац.

Кључеве су уручили: градоначелник Шапца др Александар Пајић, представница Делегације ЕУ у Србији Елвира Ангуло Родригез, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Пајкић, представник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић и представница вишедржавне канцеларије УНОПС-а Србија Далиборка Колар.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да Град Шабац води одговорну политику према свим категоријама становништва и да су ови објекти један су од показатеља.

,,Грађанима ће сада започети ново животно раздобље у лепшем и удобнијем амбијенту. Наша дужност је да помажемо онима који су социјално угрожени, пружајући им прилику за бољи живот кроз побољшање животних услова и укљученост у социјални и економски живот локалне заједнице. Наш град спровешће и мере активне инклузије тако да ће станари имати прилику да заврше различите обуке како би кроз нова знања и вештине били оснажени за активно учествовање на тржишту рада што ће им омогућити да нађу посао и добију сопствене изворе прихода. Деца ће бити укључена у образовни систем, а станари ће имати и здравствену и социјалну заштиту”, истакао је градоначелник Пајић.

Зграда има две гарсоњере, 13 двособних, шест трособних и два четворособна стана. Куће су опремљене намештајем и белом техником, неопходном за живот сваке породице.

,,Град Шабац обезбедио је прикључење објекта на комуналну инфраструктуру, урађена је трафостаница, гасна котларница и топлотна подстаница, као и градска саобраћајница која ће омогућити приступ самим објектима”, додао је градоначелник Пајић.

Укупна вредност пројекта је 1,1 милион евра. Донација Европске уније је 848 хиљада евра, а остатак средстава обезбедио је Град Шабац.

,,ЕУ је заједно са Градом и имплементационим партнером УНОПС-ом обезбедила одржива решења за становање. ЕУ ја највећи донатор у Србији, а посебно у области социјалне инклузије. Само у последњих пет година ЕУ је донирала преко 115 милиона евра за побољшање животног стандарда најугроженијег становништва широм земље. Сигурни смо да је имати свој дом први корак ка бољем животу и привилегија ми је што сам данас овде и сведок да ЕУ има стварни утицај на животе грађана” истакла је Елвира Ангуло Родригез, шефица I одсека операција, Делегација ЕУ у Србији.

Директорка администрације УНОПС-а Србија Далиборка Колар напоменула је да се програм, који се бави социјалним становањем и активном инклузијом, спроводи у још 18 јединица локалне самоуправе у Србији и кроз њега је 380 породица започело нови живот, додајући да је Шабац изнео пројекат са високим степеном професионалности и партнерства.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов честитао је Граду Шапцу и партнерима на успешно завршеном пројекту.

,,Ово потврђује да је Србија држава која тежи ка социјалној правди и ми живимо у држави која хоће снажно да се оствари начело равноправних грађана. Град Шабац показао је високу осетљивост за остваривање социјалне праведности и стварање једнаких шанси за оне који су из неких разлога у неравноправном положају, управо кроз програм социјалног становања и пратећих програма за снажнију инклузију”, казао је министар Жигманов.

Кориснице Јелена и Даница Ђукановић обратиле су се у име нових станара изграђених објеката.

,,Дали сте огроман допринос у решавању стамбеног питања. Ми смо ту да оправдамо поверење које нам је дато, јер смо изабрани као корисници станова. Велика захвалност донаторима, ЕУ и Градској управи града Шапца, свим учесницима који су се трудили и великог срца учествовали у реализацији овог пројекта”, истакла је Јелена Ђукановић.

Циљне групе које су добиле станове су припадници ромске националне мањине, жене жртве породичног насиља, млади који излазе из система социјалне заштите и особе са инвалидитетом.