Вести

У ШАПЦУ ПОЧЕЛИ 46. ЛАЗИНИ ДАНИ

23. мај 2024.

Дводневна стручна манифестација ,,Лазини дани” данас је свечано отворена у шабачком хотелу ,,Слобода”. Традиционално, по 46. пут, у организацији Српско лекарског друштва – подружнице Шабац, наш град је центар окупљања професора и лекара из целе Србије, који ће током два дана имати прилику да размене искуства и знања из различитих области медицине.

Приликом отварања, присутне је поздравио градоначелник Шапца др Александар Пајић, рекавши да му је задовољство да у част великана српске медицине и књижевности, Шапчанина, Лазе К. Лазаревића, отвори ову манифестацију.

,,Снажно верујемо да су овакви скупови важан корак у стицану нових знања која ће бити примењена у најхуманијем интересу професије за коју су се определили. Град Шабац ће увек стати иза њих. Желимо да нашим суграђанима омогућимо најбољу могућу здравствену заштиту и за то су нам потребни добри лекари и целокупна здравствена професија”, поручио је градоначелник Пајић.

Председница Српског лекарског друштва – подружнице Шабац прим. др Љиљана Станимировић подсетила је на Лазино залагање у подружници, односно у развоју Српског лекарског друштва.

,,Ми Лази много дугујемо, као човеку, као књижевнику и као лекару. Рођен је у нашем граду, а познат је у целом свету. Био је активни члан Српско лекарског друштва, лечио је, писао радове и на тај начин давао и свој научни допринос. Потрудили смо се да ове године буду заступљене теме из различитих области. Акценат ће свакако бити на кардиологији и интерној медицини”, навела је Љиљана Станимировић.

Директор шабачке болнице др Слободан Поповић истакао је да овај скуп окупља на једном месту људе са највише знања и искуства као и младе лекаре који овде имају много тога да науче.

,, За 40 година живота, 11 година се бавио интензивно медицином. За оно време стао је раме уз раме са највећим именима светске медицине. Манифестацијом “Лазини дани” чувамо и негујемо сећање на овог великана нашег народа, нашег града, културе и науке. Као лекар с подједнаким успехом бавио се неурологијом, психијатријом, офталмологијом, хирургијом, инфектологијом, епидемиологијом, бактериологијом, гинекологијом, геронтологијом. Лаза Лазаревић је и творац савремене српске приповетке, био је књижевник у белом мантилу и неприкосновен на оба поља“, рекао је др Слободан Поповић.

Манифестација је започета полагањем венаца на споменик Лазе К. Лазаревића који је подигнут 1990. године у Господар Јевремовој улици, испред његове родне куће.