Вести

У ШАПЦУ ОДРЖАН САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА

7. октобар 2022.

После две године паузе услед пандемије вируса корона, данас је у спортској хали ,,Зорка” одржан Сајам запошљавања у организацији Филијале Шабац – Националне службе за запошљавање, а уз подршку Града Шапца. На сајму је учествовало 35 домаћих и страних компанија, а у понуди је било 340 радних места за раднике различитих профила и степена стручне спреме.

После отварања сајма градоначелник Шапца др Александар Пајић је заједно са директором Националне службе за запошљавање Шабац Радивојем Мићићем посетио неколико штандова, где су са представницима компанија разговарали о пословима који су у понуди тражиоцима посла.

,,Охрабрује податак што смо сајам дочекали са мањим бројем незапослених лица, који је по први пут испод 5.000 и што је у поређењу са истим периодом прошле године број незапослених мањи за око 1.000. То је велики успех за нас, јер смо се борили и боримо се да доведемо нове инвеститоре у наш град, који су кључ за решавање проблема незапослености”, истакао је градоначелник Александар Пајић.

Он је рекао да Град Шабац подржава мере активне политике запошљавања и активности Националне службе за запошљавање у граду. Подсетио је да је ове године из буџета града за мере активне политике запошљавања издвојено укупно 44.400.000 динара.

,,To укључујe финансирање стручне праксе, обуке за повећање могућности запошљавања, субвенције приватним предузећима – програм подстицаја запошљавања особа старијих од 60 година, јавне радове, подстицај запошљавања особа са инвалидитетом, подршку предузетништву, субвенције за ново запошљавање и само запошљавање и рачуноводствене услуге. Ово је сјајна шанса за све суграђане који су у потрази за послом да остваре контакт са већим бројем послодаваца, али такође сјајна прилика и за компаније, које имају потребу за запошљавањем адекватних кадрова”, казао је градоначелник Пајић.

Радивоје Мићић, директор Филијале Шабац – Националне службе за запошљавање, навео је да је ово традиционална манифестација на којој се најдиректније срећу понуда и тражња радне снаге.

,,Очекивали смо овакво интересовање послодаваца. На сајму учествују компаније које покривају готово 80 посто тржишта раде снаге у Шапцу, јер запошљавају од 50 до 3.000 радника. Имамо и десетак фирми из области угоститељства са нешто мањим бројем запослених. Наши саветници су уназад 15 дана позивали више од 1.000 бројева настојећи да анимирају незапослене да дођу у што већем броју”, каже Мићић и додаје да је тренутно 4.970 незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Национална служба за запошљавање наставља са активним мерама запошљавања и току је програм „Моја прва плата“, где је више од 100 послодаваца изразило интересовање.

,,За прва три дана 25 незапослених је на сајту нашло одговарајуће послодавце. Позивам и остале незапослене да се пријаве и учествују у програму. Приjaвљивањe траје до 31. октобра“, рекао je Мићић.