Вести

У ШАПЦУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

9. мај 2024.

Полагањем венаца на спомен-комплексу на Доњошорском гробљу, данас је у Шапцу обележен Дан победе над фашизмом
у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је у Берлину потписана безусловна капитулација Немачке у Другом светском рату и тиме у Европи означен крај рата. Венце су положили начелник Мачванског округа Жељко Марјановић, градоначелник Шапца др Александар Пајић и његов заменик Милан Мачван, Војска Србије, представници СУБНОР-а Шабац, као и представници Градског одбора Социјалистичке партије Србије. Догађај је почео химном „Боже правде“, коју је извела Анастасија Богдановић из КУД ,,Абрашевић“.

,,Данас смо одали почаст жртвама фашистичког терора у Другом светском рату, трагично настрадалим борцима, родољубима и цивилима из Шапца и шабачког краја. Наши херојски преци дали су оно највредније што су имали бранећи и чувајући отаџбину, како би наша генерација данас уживала у благодетима коју носе мир и слобода“, рекао је градоначелник.

Он је истакао да је Дан победе – 9. мај је један од најважнијих датума за цело човечанство, јер је управо тога дана, пре тачно 79 година, побеђено највеће зло 20. века – фашизам.

,,У тој борби Шабац је поднео велику жртву и наша је дужност да то и данас истакнемо. Чувањем сећање на херојска дела наших предака, негујемо највише цивилизацијске вредности слободе, учимо и васпитавамо нашу децу да препознају сличне облике фашистичке идеологије у будућности. Вечна слава свима који су положили животе у борби против фашизма. Срећан Дан победе!“, поручио је Пајић.

Председник СУБНОР-а Шабац, Живорад Петковић, нагласио је да нас наша историја обавезује да се боримо за поштен и праведан однос према учесницима свих ратова у којима смо давали велике жртве, а како нико од њих не би био заборављен каже да су под њиховим окриљем објединили неколико организација која се баве неговањем традиција и поштовањем учесника ратних сукоба на овим просторима.

,,Имамо и војна и цивилна удружења, чак од поштоваоца Мишарске битке, Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, све до удружења бораца из последњих ратова. Организујемо и месне одборе по месним заједницима, како би рад био организованији“, појаснио је Петковић.