Вести

У ШАПЦУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ

15. фебруар 2021.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић положили су на Мишару венац испред споменика Карађорђу и мишарским јунацима у оквиру свечаности поводом обележавања Сретења – Дана државности Србије. У знак сећања на страдале у борби за ослобођење, испред споменика је служен помен, а окупљене је одломком из песме ,,Бој на Мишару” поздравио књижевник и гуслар Милутин Гвозденовић.

Градоначелник је рекао у говору, да је на Мишару извојевана једна од највећих победа српске војске над турским јединицама те да је поносан на то што смо део велике историје Србије.

,,Боримо се да сачувамо успомене и да се сетимо свих оних који су своју младост, најбоље године и животе дали за слободу и независност наше државе. Желимо да задржимо стабилност, мир и просперитет људи који данас живе у Србији и да се изборимо за бољи живот сваког нашег суграђанина”, навео је Пајић.

Због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, Сретењска свечаност обележена је са много мање људи у односу на године раније.

,,То нас није спречило да се са довољно јаким емоцијама сетимо наших предака који су своје животе положили за независност и слободу Србије. Најважнији датум у политичком и историјском календару обележавамо као подсећање на 1804. када је подигнут Први српски устанак и када је 1835. године донет Сретењски устав Србије. Председнику Републике Србије Александру Вучићу и свим грађанима честитам Дан државности. Живела Република Србија”, истакао је Пајић.

Немања Пајић председник Скупштине града подсетио је да је данас велики дан за нашу земљу јер се сећамо догађаја који показују колика је вредност слободе и колико се за њу вреди борити.

,,Слобода није дошла одмах, него деценијама након тога и нико није престао да се за њу бори. Устав је био зачетак модерне Србије, устав који гарантује права. Најважнија порука свим младим генерацијама је да не треба да престану да се боре за уређење живота. Уређење државе треба да постоји на свим нивоима и на нивоу локалних самоуправа. Морамо да знамо како живе наши суграђани у сваком делу града и села. Како повраћај пореза на имовину да дође до сваког нашег грађанина, а ту ће нам партнери бити месне заједнице и са њима морамо сарађивати. Они морају да живе у бољитку и треба да дају предлоге како можемо на бољи и квалитетнији начин уредити живот, пре свега у нашим срединама, а самим тим и живот у нашој држави”, казао је Пајић.

Поред градоначелника и председника Скупштине града, венце су положили представници Месне заједнице Мишар, Задужбинско друштво ,,Први српски устанак”, Хајдучко јатачко удружење и директор Туристичке организације ,,Лајковац” Милутин Ранковић.