Вести

У ШАПЦУ ЈОШ ДВА СМРТНА СЛУЧАЈА И 66 ЗАРАЖЕНИХ

20. новембар 2020.

Епидемиолошка ситуација на подручју Мачванског округа и Шапца као центра округа и даље је изразито неповољна, саопштено је на данашњем састанку Штаба за ванредне ситуације, којим је председавао градоначелник Шапца др Александар Пајић.

За последња 24 сата тестирано је 188 особа, од чега је 66 новозаражених. Битку са ковидом током претходног дана изгубиле су две особе. У Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” на лечењу налази се 103 пацијената – здравствено стање осам особа је тешко и оне су у респираторној интензивној јединици. Четири су интубирана на инвазивној механичкој вентилацији, док су два на неинванзивној. Током претходног дана ова установа забележила је девет пријема и два отпуста.

– Старост пацијената који су преминули је 74 и 67 година. Ово је пети случај да су пацијенти са тешком клиничком сликом преминули од последица ковид инфекције. Јуче је једно дете примљено у црвену зону педијатрије. Реч је о детeту које је са упалом плућа послато из Дома здравља. Обављено је 23 прегледа у пријемно-тријажној амбуланти – истакао је директор шабачке Опште болнице др Слободан Поповић и додао да је највећи број оболелих узраста од 30 до 60 година.

Др Бранко Вујковић, в.д. директора Завода за јавно здравље у Шапцу, каже да није реч о драматичном скоку заражених, јер су почели тестирања брзим антигенским тестовима.

– Стање у Установама социјалне заштите је веома задовољавајуће, нема оболелих ни корисника ни запослених. У Заводу за јавно здравље имамо четири новооболела запослена здравствена радника. Што се тиче образовних установа, добра вест је да током протекла 24 сата, нисмо имали ниједан нови случај инфекције, што значи да се поштују мере Уредбе Владе Републике Србије – навео је др Вујковић.

Из Штаба апелују на грађане да сутрашњу славу Аранђеловдан прославе у кругу најуже породице, јер ако слушамо струку и поштујемо мере превенције, ући ћемо у фазу заравњења епидемиолошке криве.