Вести

СВЕТСКИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ ОБЕЛЕЖЕН У ШАПЦУ

17. новембар 2020.

Новембар је месец подизања свести о превремено рођеној деци, а сам Светски дан превремено рођених беба обележен је на Тргу у Шапцу пуштањем љубичастих балона. У Републици Србији сваког дана роди се у просеку седам беба које имају потребу за посебном медицинском негом јер су рођене пре времена.

,,За ову медицинску негу тој деци потребни су стручни медицински радници и посебна медицинска опрема. Сви ми, као друштво, дужни смо да им то обезбедимо. Република Србије улаже у здравствени систем, набавку опреме, обуку кадрова, изградњу инфраструктуре и све то је потребно нашим мали дивовима у њиховој борби”, рекао је Владимир Мићић, помоћник градоначелника Шапца.

У граду Шапцу у 2019. години превремено је рођено 60 беба, а од почетка ове године 41.

,,Породилиште Опште болнице располаже са осам инкубатора, и током ове године имали смо једну донацију која се односила на ову медицинску опрему. Град Шабац наставиће да указује на важност ове теме, и настојаће да помогне како у набавци медицинске опреме, тако и у обуци медицинских радника”, додао је Мићић.

Помоћник градоначелника позвао је како удружења грађана, тако и привреднике и остале друштвено – одговорне факторе да помогну малим дивовима у својој борби. У знак подршке превремено рођеној деци, вечерас ће зграда Градске управе града Шапца бити осветљена љубичастим светлом.