Vesti

SVEČANO OTVORENA MANIFESTACIJA ,,VINAVEROV SVET 2021″

29. septembar 2021.

Dvodnevna manifestacija ,,Vinaverov svet 2021” svečano je otvorena u dvorani ,,Vinaver” u Biblioteci šabačkoj. Gostima su se obratili direktorka Fondacije ,,Stanislav Vinaver” Aleksandra Pavlović, unuka Stanislava Vinavera prof. dr Milica Vinaver i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić. Nakon svečanog otvaranja usledila je projekcija filma ,,130 godina Stanislava Vinavera”, autora Mente Mentovića. Gradonačelnik Pajić istakao je da je privilegija biti na čelu gradu u kom je rođen Stanislav Vinaver.

,,Ove godine navršava se jubilej, 130 godina od rođenja Vinavera koji spada u red onih Šapčana, koji su svojim delovanjem ostavili dubok trag u našoj kulturi. Pesnik i prevodilac, ratnik i diplomata, novinar i satiričar, samo su neka od interesovanja ovog svestranog stvaraoca. Radovi koje je ostavio iza sebe i danas su predmet interesovanja kulturne javnosti.Grad Šabac će i ubuduće, zajedno sa Fondacijom Stanislav Vinaver, brinuti o nasleđu ovog velikana. ,,Vinaverov svet 2021”, kako se ove godine zove skup posvećen Vinaverovom liku i delu, još jednom će aktuelizovati sećanje na lik i delo Stanislava Vinavera. Kultura oplemenjuje, čini život lepšim, sadržajnijim i smislenijim. Negovanjem i ulaganjem u kulturu, podstičemo vrednosti koje nas jedine mogu dovesti do cilja – a to je Šabac, grad budućnosti”, rekao je Pajić.

Direktorka Fondacije ,,Stanislav Vinaver”, Aleksandra Pavlović istakla je da Šapčani treba da budu ponosni što su imali Stanislava Vinavera za svog sugrađanina i da će se truditi na svaki način, iz godine u godinu, da mu prinesu što više uzdarja za ono čime je Šapčane nesebično darivao.

,,Sve ovo što radimo je skromno uzdarje koje prinosimo čoveku koji nas je zadužio svojim izuzetnim delom, slavnom Šapčaninu, velikom eruditi, književniku, prevodiocu, novinaru Stanislavu Vinaveru. Vinaver je bio ličnost izuzetne širine, čovek svetskog kova koji je svoj grad proslavio daleko van granica naše zemlje”, rekla je Aleksandra Pavlović.

Tokom jučerašnjeg dana, članovi porodice Stanislava Vinavera i predstavnici Grada Šapca i Fondacije ,,Stanislav Vinaver”, povodom 110 godina od objavljivanja prvog književnog dela Stanislava Vinavera – zbirke pesma „Mjeća“ (Pariz, 1911) na Jevrejskom groblju odali su počast i položili cveće na spomenik Mjećeslavi Vinaver, njegovoj rano preminuloj sestri. Potom je na Vinaverovom trgu otvorena izložba „Pesnik govori“, izabranih stihova i citata Stanislava Vinavera koje Šapčani mogu da vide i na gradskim reklamnim panelima.