Вести

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА ,,ВИНАВЕРОВ СВЕТ 2021″

29. септембар 2021.

Дводневна манифестација ,,Винаверов свет 2021” свечано је отворена у дворани ,,Винавер” у Библиотеци шабачкој. Гостима су се обратили директорка Фондације ,,Станислав Винавер” Александра Павловић, унука Станислава Винавера проф. др Милица Винавер и градоначелник Шапца др Александар Пајић. Након свечаног отварања уследила је пројекција филма ,,130 година Станислава Винавера”, аутора Менте Ментовића. Градоначелник Пајић истакао је да је привилегија бити на челу граду у ком је рођен Станислав Винавер.

,,Ове године навршава се јубилеј, 130 година од рођења Винавера који спада у ред оних Шапчана, који су својим деловањем оставили дубок траг у нашој култури. Песник и преводилац, ратник и дипломата, новинар и сатиричар, само су нека од интересовања овог свестраног ствараоца. Радови које је оставио иза себе и данас су предмет интересовања културне јавности.Град Шабац ће и убудуће, заједно са Фондацијом Станислав Винавер, бринути о наслеђу овог великана. ,,Винаверов свет 2021”, како се ове године зове скуп посвећен Винаверовом лику и делу, још једном ће актуелизовати сећање на лик и дело Станислава Винавера. Култура оплемењује, чини живот лепшим, садржајнијим и смисленијим. Неговањем и улагањем у културу, подстичемо вредности које нас једине могу довести до циља – а то је Шабац, град будућности”, рекао је Пајић.

Директорка Фондације ,,Станислав Винавер”, Александра Павловић истакла је да Шапчани треба да буду поносни што су имали Станислава Винавера за свог суграђанина и да ће се трудити на сваки начин, из године у годину, да му принесу што више уздарја за оно чиме је Шапчане несебично даривао.

,,Све ово што радимо је скромно уздарје које приносимо човеку који нас је задужио својим изузетним делом, славном Шапчанину, великом ерудити, књижевнику, преводиоцу, новинару Станиславу Винаверу. Винавер је био личност изузетне ширине, човек светског кова који је свој град прославио далеко ван граница наше земље”, рекла је Александра Павловић.

Током јучерашњег дана, чланови породице Станислава Винавера и представници Града Шапца и Фондације ,,Станислав Винавер”, поводом 110 година од објављивања првог књижевног дела Станислава Винавера – збирке песма „Мјећа“ (Париз, 1911) на Јеврејском гробљу одали су почаст и положили цвеће на споменик Мјећеслави Винавер, његовој рано преминулој сестри. Потом је на Винаверовом тргу отворена изложба „Песник говори“, изабраних стихова и цитата Станислава Винавера које Шапчани могу да виде и на градским рекламним панелима.