Вести

СЕЋАЊЕ НА ДОКТОРА МИЛАНА НОВАКОВИЋА

28. маја 2021.

На Доњошорском гробљу у Шапцу данас су члан Градског већа за културу Мирољуб Мијушковић, представник шабачке Опште болнице ,,Др Лаза К. Лазаревић” доктор Милан Пантић и представница Међуопштинског историјског архива, виши архивиста Гордана Филиповић, положили цвеће на споменик шабачком лекару др Милану Новаковићу.

Др Милан Новаковић рођен је 1846. године у Бочару у свештеничкој породици, а студије медицине похађао је на Универзитету у Бечу, где је дипломирао пре 150 година. Прве две године службовао је у Аранђеловцу, а потом, све до своје преране смрти 1899. године у Шапцу, где је и сахрањен.

,,Данас смо положили цвеће на споменик нашем лекару Милану Новаковићу јер је на данашњи дан 1871. године дипломирао. Био је управник прве шабачке модерне болнице у којој се данас налази зграда Архива. Био је учесник у Другом српско – турском рату, командир санитета Шабачке бригаде. Његов потчињени био је др Лаза К. Лазаревић. Такође, још један повод због којег смо овде је стање у којем се налази споменик доктору Милану Новаковићу, који се накривио. На сугестију наших суграђана, покренули смо иницијативу да се споменик врати у првобитно стање. Поштујући баштину, поштујући традицију, поштујући наше старе, ми градимо пут будућим генерацијама, а Шабац јесте и биће Град будућности”, казао је Мирољуб Мијушковић.

Глумац Слободан Деспотовић редовно обилази споменик доктору Милану Новаковићу.

,,Ово место је било усамљено. О споменику нико није водио рачуна. Ово је прави тренутак и треба похвалити што су се предузеле мере да се име и дело доктора Милана Новаковића не заборави. Он је један од првих лекара који је дошао и остао у Шапцу”, истакао је Слободан Деспотовић.

Јавно комунално предузеће ,,Стари град” од понедељка ће покренути неопходне процедуре да би се споменик вратио у стање у којем треба да буде.

,,Због налегнућа споменика доктора Милана Новаковића, ЈКП ,,Стари град” у сарадњи са Градском управом предузеће све неопходне кораке за санацију. У току следеће недеље изаћи ће комисија и утврдити чињенично стање , а затим ћемо извршити санацију и вратити у првобитно стање”, казао је Никола Беговић, директор ЈКП ,,Стари град”.