Вести

ШАБАН ШАУЛИЋ ДОБИЈА СПОМЕНИК У ШАПЦУ

30. март 2022.

Поводом иницијативе за постављање спомен – обележја у Шапцу, певачу и продуценту народне музике Шабану Шаулићу, данас је у Градској кући организована конференција за медије, на којој су говорили градоначелник Шапца др Александар Пајић, Шабанова супруга Гордана Шаулић и академски вајар Зоран Ивановић.

,,Град Шабац је заједно са породицом Шаулић, крајем 2020. године, покренуо иницијативу о подизању спомен – обележја нашем Шапчанину, једном од најпопуларнијих певача народне музике и продуценту – Шабану Шаулићу. Прво обележје ,,краљу народне музике”, како су га звали поштоваоци његовог лика и дела, биће подигнуто на зеленој површини на углу улица Мачванске и Краља Милана, а план је да буде откривен 6. септембра 2022. године, симболично на годишњицу Шаулићевог рођења. Израда споменика поверена је једном од најпознатијих српских вајара и редовном професору на Факултету примењених уметности/ Универзитета у Београду Зорану Ивановићу. Највећи део средстава за подизање споменика обезбедиће породица Шаулић уз подршку пријатеља, док ће Град Шабац финансирати постављање постамента и партерно уређење непосредне околине споменика”, рекао је градоначелник др Александар Пајић.

Додао је да Град Шабац велики значај придаје култури сећања, те је подизање овог споменика начин да се Шабац одужи човеку који је део историје овог града и који је дао велики допринос у развој наше културе.

Шабанова супруга, Гордана Шаулић, рекла је да је локација где ће се налазити спомен – обележје симболична, јер је Шабан баш одатле кренуо са намером у велики град и свет.

,,Шабан је тај свет и освојио, а овде ће имати своје место, како би сви који пролазе и долазе знали да je један такав уметник поникао одатле и оставио свој печат на понос свих генерација. Велику захвалност за реализацију ове идеје дугујемо градоначелнику и новој власти, као и нашем куму Миленку Костићу и ,,Ауто Чачку” који су помогли у свим сегментима“, нагласила је Шаулићка.

Према речима вајара Зорана Ивановића, споменик је у фази идејног решења, биће у бронзи, а укупна величина споменика требало би да буде око четири метра.

Шабан Шаулић младост је провео у Шапцу, играјући фудбал у Мачви, а тренирао је и бокс. Први албум издао је 1969. године, када је имао 18 година. Укупно је снимио 22 сингл – плоче и више од 30 албума. Кажу да је после Цицварића, Шабан најпознатије музичко име из Шапца. Пре три године, 17. фебруара 2019, трагично је настрадао у саобраћајној несрећи, у Немачкој. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Конференцији су присуствовале и Шабанове кћерке Илда Шаулић и Санела Шаулић, као и вајар Богдан Доброта.