Вести

ШАБАЧКИ ДОМ ЗДРАВЉА ДОБИО ЈОШ ЈЕДНО ВОЗИЛО ИЗ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ

28. јун 2021.

Служба шабачког Дома здравља „Др Драга Љочић“ добила је данас нов аутомобил марке „сандеро степвеј“, два лаптопа и портабилни ултразвучни апарат за потребе мобилног тима палијативног збрињавања и кућног лечења. Донација је део пројеката „Супорт лајф“ (Подржи живот), а реализована је кроз програм прекограничне сарадње Србије и Хрватске.

,,Ова вредна донација за шабачки Дом здравља од око 210.000 евра, финансирана из фондова Европске уније, несумњиво ће олакшати функционисање мобилних палијативних тимова. На овај начин они ће бити још доступнији за пружање здравствених и социјалних услуга у сеоским подручјима за особе са инвалидитетом, старе, беспомоћне и хроничне пацијенте, посебно када се ради о тешко оболелим који нису у стању да дођу до здравствене установе. Поред тога што ће унапредити и убрзати лечење пацијената, повећаће и безбедност запослених. Поносан сам на овај пројекат, јер је од великог значаја за наш град и суграђане. Хвала Европској унији, Град Шабац је искрено захвалан на овој помоћи. Радимо у интересу наших грађана и правимо од Шапца град будућности”, рекао је градоначелник.

Ово возило је треће по реду добијено из пројекта Европске уније.

Директорка Дома здравља, др Јасмина Станковић, истакла је да је за запослене у овој здравственој установи овај дан изузетно важан.

,,Срећни смо и поносни што смо укључени у пројекат прекограничне сарадње са Хрватском у оквиру ИПА програма које финансира ЕУ. Поред нас у пројекат је укључен и Каритас из Србије. Возило ћемо користити за теренски рад и стизати до најудаљенијих села и пацијената који су у терминалној фази болести, односно најтежих пацијената. Наш тим бринуће не само о здрављу тих пацијената, него и о члановима њихових породица кроз дељење савета”, истакла је др Јасмина Станковић додавши да су пројектом били у обавези да оформе картотеку од минимум 200 пацијената.

,,Тренутно имамо 247 пацијената оболелих од најтежих болести, али се тај број стално мења”, навела је др Станковић.