Вести

ШАБАЦ ОБЕЛЕЖАВА ДАН ГРАДА

22. априла 2021.

Обележавање Дана града Шапца започето је симболичним обраћањем историчара званичницима града, о значају 22. априла 1867. године испред Шабачке тврђаве, док су на Савској авенији свечано открили скулптуру ,,Дијалог” градоначелник Шапца др Александар Пајић и аутор скулптуре уметник Марко Вукша. Том приликом присутнима су се обратили в.д. директорка Културног центра Светлана Станковић и аутор скулптуре. Покретач и кустос програма је историчар уметности Филип Ковачевић. Одмах након тога на Тргу шабачких жртава, представљена је изложба „Траг о животу и делу-Угледни Шапчани и Подринци“, која ће бити постављена у отвореној галерији од стране Међуопштинског историјског архива „Шабац“. Изложба ће бити доступна на Тргу шабачких жртава на 20 паноа. Неке од историјских личности које су приказане на изложби су господар Јеврем Обреновић, српски јунак и војвода Лука Лазаревић, прва српска лекарка др Драга Љочић, добротвор Стана Милановић, добротвор и лекар др Андра Јовановић, политичар, дипломата, књижевник и научник Стојан Новаковић, географ Јован Цвијић, књижевник Јанко Веселиновић, сликар Милић Станковић-Милић од Мачве.

У Шабачком позоришту званице су упознате о изложби „180 година позоришног живота у Шапцу“. Изложба је настала као део обележавања 180. годишњице позоришног живота у граду Шапцу. Ова велика и значајна годишњица говори о важности позоришта за Шабац, његове становнике и целокупну културну историју Шапца.

У Народном музеју у Шапцу представљена је новопостављена изложба ,,Музеју на дар” Градимира Миликића, дародавца предмета из Београда. Градимир Миликић из Београда 2014. године поклонио је Народном музеју Шабац легат од преко 3.000 предмета свакодневног живота из периода који обухвата другу половину 20. века и везује се, пре свега, за културни оквир југословенског простора.

– Шабац је град културе и захваљујем се свим културним установама града што на овакав начин учествују у промоцији града. Обележавање смо почели од Шабачке тврђаве где су давне 1867. године последњи османлински војници напустили територију града и предали гључеве града Лазару Цукићу прешадијском капетану. Културне установе овог града су показале велику креативност, рад али и велики културни потенцијал свим оним што су приредили за суграђане и промоцију града Шапца – рекао је градоначелник Шапца.

Културни омаж завршен је у Библиотеци шабачкој, отварањем изложбе ,,Мостови” где су присутни имали прилику да виде репрезентативно издање и изложбу ученика Школе примењених уметности. Они су заједно са Библиотеком шабачком направили мостове спајања.