Вести

РАСТЕ БРОЈ КОВИД ПАЦИЈЕНАТА У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ

12. новембар 2020.

Командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца др Александар Пајић, састао се данас у Градској кући са руководиоцима здравствених установа, Комуналне полиције и Санитарне инспекције, са којима је анализирао целокупну ситуацију у вези са епидемијом вируса корона.

– У Шапцу је у последња 24 сата потврђено нових 34 случајева корона вируса. Тренутно је активно оболело 447 особа, док се 557 контаката налази у изолацији. У шабачкој Општој болници оболела су 23 здравствена радника, а добра вест је да велики број њих у суботу излази из изолације. Такође ковид је утврђен код девет здравствених радника у Дому здравља “Др Драга Љочић”. У образовним установама нема драстичног повећања броја инфицираних. Заражено је 40 ђака, 11 наставника и три радника запослена на одржавању. У ковид-амбуланти јуче је прегледано 223 пацијената, урађено је 106 првих и 117 контролних прегледа – саопштио је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

У Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић”, тренутно је хоспитализовано 77 пацијената, од тог броја највише њих је са средње тешком клиничком сликом.

– Јуче је у пријемно тријажној – амбуланти прегледано 18 пацијената. На респираторној једници налази се пет особа са тешком клиничком сликом. Две особе су из Лознице хоспитализоване. Део ковид система функционише сукцесивно тако што отварамо зону по зону. Број ковид-пацијената расте, али не запостављамо нековид пацијенте. Наши капацитети нису бесконачни. Овом приликом апелујем на неодговорне групе и појединце да почну да се понашају одговорно. Једино ако се уозбиљимо и дисциплинујемо можемо помоћи здравственом систему, да не бисмо дошли у стање колапса – наводи др Поповић.

Епидемиолог и начелница Центра за контролу и превенцију болести ЗЗЈЗ у Шапцу, Драгана Радојичић каже да увођењем ванредне ситуације нису желели да град стане.

– Само смо желели да појаснимо које мере је неопходно предузети да бисмо зауставили ширење заразе. Сви правни субјекти морају да имају тачно написано колико људи може да буде у објекту. Донели смо одлуку да ЈКП “Стари град” обавља дезинфекцију јавних површина. Председници кућних савета у обавези су да обављају дезинфекцију свих заједничких просторија, рукохвата и квака, ако је могуће више пута на дан. Спортски догађаји се настављају даље, али без присуства публике, као и тренинзи уз паузу ради проветравања. На културно-уметничким догађајима моћи ће да буде до 500 људи, сваки догађај претходно се мора одобрити. Ковид редари су задужени за контролисање епидемиолошких мера – казала је др Радојичић.

Начелник Комуналне полиције, Борко Јекић изјавио је да је током протекле ноћи извршена контрола 43 угоститељска објекта.

– Контролисали смо радно време угоститељских објеката које је сада ограничено до 21 час. Том приликом нисмо уочили прекорачења, сви угоститељи су били врло дисциплиновани – рекао је Јекић.

Градоначелник је замолио суграђане, да славља било које врсте, било да је реч о крсној слави, прослави рођендана, крштења, сведу на најмању могућу меру и обележе у кругу породице.