Вести

ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА ЦЕРЕБРАЛНЕ ПАРАЛИЗЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ И МИНИСТАРКА КИСИЋ СЕ САСТАЛИ СА ЧЛАНОВИМА ДРУШТВА ЗА ЦЕРЕБРАЛНУ И ДЕЧИЈУ ПАРАЛИЗУ ГРАДА ШАПЦА И УДРУЖЕЊА ПАРАПЛЕГИЧАРА МАЧВАНСКОГ ОКРУГА

6. октобар 2022.

Поводом обележавања Светског дана церебралне парализе градоначелник Шапца др Александар Пајић заједно са министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Даријом Кисић и помоћницом министра Биљаном Барошевић, посетио је Медицинску школу ,,Др Андра Јовановић“ где су се састали са члановима Друштва за церебралну и дечију парализу Града Шапца и члановима Удружења параплегичара Мачванског округа. Овом приликом уверили су се у резултате пројекта ,,Без баријера до образовања“, чијом реализацијом је уграђен лифт у медицинској школи. Овај пројекат финансирали су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Град Шабац, а реализовало је Удружење параплегичара Мачванског округа у сарадњи са медицинском школом.

Градоначелник Пајић истакао је да му је драго што је реализацијом овог пројекта омогућено свим члановима Удружења параплегичара Мачванског округа неометано кретање, без баријера, које им омогућава да стигну до ученика медицинске школе који ће им, кроз практичан наставни рад, пружити бесплaтне услуге масаже, електро терапије, педикира, козметичких третмана лицa.

,,Поред тога, скренули смо пажњу и сигуран сам утицали на све, од професора до ученика, да додатно развију емпатију према особама са инвалидитетом. Посебно ми је драго што је пројекат реализован у медицинској школи, јер ће његове резултате и искуства сигурно усвојити ученици ове школе као будући здравствени радници. Наш град једна је од јединица локалне самоуправе са највећим бројем права и услуга социјалне заштите које обезбеђује својим суграђанима. Град Шабац кроз услуге социјалне заштите тежи да свим рањивим категоријама становништва пружи адекватну и квалитетну услугу. Свесни потребе и значаја константне бриге и подршке за најосетљивије категорије становништва и у наредном периоду ћемо наставити да развијамо нове и унапређујемо постојеће услуге социјалне заштите”, рекао је Пајић.

Реализацију овог пројекта финансијски је подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а уградњом лифта особама са инвалидитетом омогућено је несметано коришћење услуга ове школе. За ту намену Министарство је издвојило више од 3 милиона динара.

Министарка Кисић истакла је да се сарадњом Министарства, локалних самоуправа и удружења постижу најбољи резултати, као и да је град Шабац прави пример тога.

Када смо удружени – препреке не постоје. Све активности које спроводи Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом реализују се под слоганом „Србија без баријера“, а њихов заједнички циљ је побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом“, навела је Кисић.

Министарка Кисић је рекла да јој је веома драго што је омогућено да особе са инвалидитетом сада могу саме да дођу у медицинску школу у Шапцу и користе њене услуге. Како је навела, то је само један део активности које спроводи Министарство истакавши да је циљ свих активности стварање приступачне Србије.

Када су у питању особе са церебралном парализом у 2022. години, Министарство је за рад Савеза за церебралну и дечију парализу Србије  и 41 локалног удружења определило 19 милиона динара, док је за рад Савеза за церебралну и дечију парализу Војводине „Сунцокрет” и 9 локалних удружења издвојило око 5 милиона динара

Биљана Ђукнић, директорка Медицинске школе ,,Др Андра Јовановић” истакла је да ученици и наставници медицинске школе већ 12 година сарађују са Удружењем параплегичара Мачванског округа.

,,Од реализације пројекта који је подржан од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Града Шапца, имамо могућност да чланове удружења угостимо у нашим добро опремљеним кабинетима и да наше козметичарске услуге, и услуге масаже и физикалне терапије, члановима овог удружења бесплатно пружимо у овом лепом амбијенту, што је бенефит, како за наше ученике, тако и за чланове удружења“, истакла је Биљана Ђукнић.

Секретар Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Савић захвалио је Министарству и Сектору за заштиту особа са инвалидитетом и Граду Шапцу на подршци коју су пружили за реализацију овог пројекта којим се лицима са инвалидитетом омогућава достојанствен приступ услугама Медицинске школе „Др Андра Јовановић“.

,,Сви наши чланови, као и особе са инвалидитетом које због дугогодишње инвалидности, немају право на рехабилитацију могу добити медицинске и козметичке услуге које су бесплатне, а које нам значе за одржавање здравственог стања. Било би изузетно корисно да овако нешто заживи и у остатку Србије”, рекао је Савић.

Светски дан церебралне парализе обележава се широм света 6. октобра, а у Републици Србији обележава се и Недеља солидарности са особама са церебралном и дечијом парализом.