Вести

ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ ОДРЖАНA СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

1. март 2024.

Поводом Међународног дана цивилне заштите, данас је у Градској кући, одржана седница Штаба за ванредне ситуације града Шапца, на којој је анализиран досегнут степен развоја и организованости система заштите и спасавања на нивоу Републике Србије и локалне самоуправе, као и припремљеност исте за реаговање у ванредним ситуацијама. Поред заменика команданта Штаба за ванредне ситуације града Шапца, Милана Мачвана, који је председавао седницом, седници су присуствовали начелница Одељења за јединице цивилне заштите у Сектору за ванредне ситуације, Бојана Икодиновић, начелник Градске управе Александар Јовановић, представници Сектора за ванредне ситуације и Одељења за ванредне ситуације у Шапцу, представници Министарстава унутрашњих послова и Војске Србије.

Седницу је отворио начелник Градске управе града Шапца, Александар Јовановић, који је истакао да је Република Србија у последње готово две деценије, предузела више крупних корака, како на националном нивоу кроз доношење више стратешких докумената, закона и подзаконских аката, тако и кроз деловање на нивоу локалне заједнице, а све у циљу рехабилитације и ревитализације система цивилне заштите.

,,Поступајући у складу са националним циљевима и начелима у области заштите и спасавања, Град Шабац је у последње три године преузео више значајних законских обавеза у својој надлежности. Обучавали смо и оспособљавали добровољна ватрогасна друштва. Тако је ДВД ,,Грушић” имало више од 50 самосталних интервенција, првенствено у гашењу пожара на отвореном, као и на грађевинским објектима. Ово добровољно ватрогасно друштво је у претходне две године стекло значајно оперативно искуство, чиме је, уз поверенике цивилне заштите, постало један од ослонаца система заштите и спасавања на локалном нивоу. Даљим јачањем добровољних ватрогасних друштава, кроз увођење у оперативну употребу формираног ДВД „ Мачвански Прњавор“, као и кроз формирање нових друштава, Град Шабац ће имати на располагању респектабилне капацитете и снаге за реаговање у ванредним ситуацијама”, навео је начелник Јовановић.

Према речима Јовановића, Град је у претходном периоду радио на успостављању система за јавно узбуњивање, а такође предузимају се и активности на уређењу склонишног простора који је у надлежности локалне самоуправе.

Припадник цивилне заштите Сектора за ванредне ситуације, Милан Ђуповац, каже да се данас када обележавамо 1. март – Дан цивилне заштите осврћу и на поплаве које су нас задесиле пре десет година, када су сви били ангажовани као цивили, те да је обележавање овог датума подсетник за будућност, на спремност, не само цивилног, већ и јавног и приватног сектора, за све што може да се деси у будућности.