Vesti

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA CIVILNE ZAŠTITE ODRŽANA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

1. mart 2024.

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, danas je u Gradskoj kući, održana sednica Štaba za vanredne situacije grada Šapca, na kojoj je analiziran dosegnut stepen razvoja i organizovanosti sistema zaštite i spasavanja na nivou Republike Srbije i lokalne samouprave, kao i pripremljenost iste za reagovanje u vanrednim situacijama. Pored zamenika komandanta Štaba za vanredne situacije grada Šapca, Milana Mačvana, koji je predsedavao sednicom, sednici su prisustvovali načelnica Odeljenja za jedinice civilne zaštite u Sektoru za vanredne situacije, Bojana Ikodinović, načelnik Gradske uprave Aleksandar Jovanović, predstavnici Sektora za vanredne situacije i Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu, predstavnici Ministarstava unutrašnjih poslova i Vojske Srbije.

Sednicu je otvorio načelnik Gradske uprave grada Šapca, Aleksandar Jovanović, koji je istakao da je Republika Srbija u poslednje gotovo dve decenije, preduzela više krupnih koraka, kako na nacionalnom nivou kroz donošenje više strateških dokumenata, zakona i podzakonskih akata, tako i kroz delovanje na nivou lokalne zajednice, a sve u cilju rehabilitacije i revitalizacije sistema civilne zaštite.

,,Postupajući u skladu sa nacionalnim ciljevima i načelima u oblasti zaštite i spasavanja, Grad Šabac je u poslednje tri godine preuzeo više značajnih zakonskih obaveza u svojoj nadležnosti. Obučavali smo i osposobljavali dobrovoljna vatrogasna društva. Tako je DVD ,,Grušić” imalo više od 50 samostalnih intervencija, prvenstveno u gašenju požara na otvorenom, kao i na građevinskim objektima. Ovo dobrovoljno vatrogasno društvo je u prethodne dve godine steklo značajno operativno iskustvo, čime je, uz poverenike civilne zaštite, postalo jedan od oslonaca sistema zaštite i spasavanja na lokalnom nivou. Daljim jačanjem dobrovoljnih vatrogasnih društava, kroz uvođenje u operativnu upotrebu formiranog DVD „ Mačvanski Prnjavor“, kao i kroz formiranje novih društava, Grad Šabac će imati na raspolaganju respektabilne kapacitete i snage za reagovanje u vanrednim situacijama”, naveo je načelnik Jovanović.

Prema rečima Jovanovića, Grad je u prethodnom periodu radio na uspostavljanju sistema za javno uzbunjivanje, a takođe preduzimaju se i aktivnosti na uređenju sklonišnog prostora koji je u nadležnosti lokalne samouprave.

Pripadnik civilne zaštite Sektora za vanredne situacije, Milan Đupovac, kaže da se danas kada obeležavamo 1. mart – Dan civilne zaštite osvrću i na poplave koje su nas zadesile pre deset godina, kada su svi bili angažovani kao civili, te da je obeležavanje ovog datuma podsetnik za budućnost, na spremnost, ne samo civilnog, već i javnog i privatnog sektora, za sve što može da se desi u budućnosti.