Вести

ПОВОДОМ ДАНА СОЦИЈАЛНЕ ПРАВДЕ МИНИСТАРКА РАДА ПОСЕТИЛА ШАБАЦ

20. фебруар 2021.

Поводом обележавања Међународног дана социјалне правде, министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и градоначелник Шапца, др Александар Пајић, обишли су предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом ,,Новитас консалт“ и Геронтолошки центар у Шапцу.

Том приликом министарка је поручила да јој је драго што је на данашњи дан имала прилику да посети Шабац и обиђе предузеће које запошљава особе са инвалидитетом.

,,Предузеће ,,Новитас консалт“ увек ће имати подршку Министарства. Овај дан подсећа на то колико сви морамо напора да уложимо да достигнемо социјалну правду и једнакост за све. Достизање социјалне правде је једино могуће ако се поштује достојанство сваког грађанина и уколико радимо на томе да елеминишемо сваку врсту неравноправности, неправде и насиља. Основни циљ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питање и јесте да пружи социјалну сигурност свим нашим грађанима. Једна од приоритетних група су рањиве групе и они којима је помоћ најпотребнија, а то су наши најстарији суграђани и особе са инвалидитетом“, рекла је проф. др Кисић Тепавчевић и истакла да на територији Републике Србије послује 61 овакво предузеће у којима је запослено 1708 особа од којих 1150 чине особе са инвалидитетима.

,,У оквиру Министарства имамо сектор посвећен овој групацији људи под називом ,,Једнаки“ како бисмо учинили све да будемо једнаки. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања расписаће 1. марта Јавни позив за доделу средстава за побољшање услова рада у свим предузећима за рад у рехабилитацији и запошљавања особа са инвалидитетом. Укупан буџет за ову групацију износи 625 милиона динара, од којих је 175 милиона опредељено за расподелу путем Јавних позива“.

Градоначелник Шапца, др Александар Пајић, истакао је да је велико задовољство што је на Дан социјалне правде, гост града министарка Кисић Тепавчевић и захвалио јој се на подршци.

,,Новитас консалт” је друштвено одговорна фирма која укупно запошљава 23 радника, од којих 18 са инвалидитетом. Поносан сам што Град Шабац издваја много средстава за социјалну заштиту према рањивим категоријама, јер на тај начин стварамо друштво једнаких шанси за све. Долазак министарке Кисић је заиста велики подстрек за читав град који подржава министарство и локална самоуправа како би особе са инвалидитетом имале бољи третман у нашем друштву. Ми ћемо се залагати да будемо град једнаких права, тежићемо да створимо могућности за све оне које имају потенцијал како би их исказали на најбољи могући начин“, рекао је градоначелник и додао да је поред тога што се министарка упознала са радом ,,Новитас консалта“, такође упознала са епидемилошком ситуацијом у Геронтолошком центру приликом заједничког обиласка.

,,Министарка је имала прилику да чује и види, како од запослених у Геронтолошком центру, тако и од мене као градоначелника, шта је град заједно са министарством и државом урадио у претходном периоду. Захваљујући заједничкој сарадњи, изашли смо из кризе и одјавили епидемију. Сада је стање у овом центру изузетно стабилно и поносан сам на то“.