Вести

ПОПУЊЕН КАПАЦИТЕТ ИНТЕНЗИВНЕ НЕГЕ У ШАПЦУ

12. децембар 2020.

У граду Шапцу епидемиолошка ситуација изузетно je нестабилна закључено је на данашњој седници Кризног штаба. У последња два дана у Шапцу су тестиране 632 особе на корона вирус, а од тога је њих 248 позитивно.

,,Активно обололелих је 1527 на територији града Шапца. Највише је оболело радно способно становништво. Требало би да се сви уозбиље, да поштују мере. Заиста нема потребе за било каквим окупљањима. Не треба се окупљати у приватним становима, и кућама и правити журке, на тај начин се угрожава здравствени систем. Са оваквом ситуацијом сигурно неће бити прославе нове године”, рекла је др Драгана Радојичић из Завода за јавно здравље.

У Општој болници у Шапцу хоспитализовано је 194 пацијента позитивна на корону са средње тешком и тешком клиничком сликом.

,,Оно што забрињава је број пацијената у јединици интензивне неге, то је 12, и то је максимални капацитет наше интензивне јединице. На респиратору је 10 пацијената, од тога су четири интубирана, а шесторо на неинвазивној вентилацији. Има већи број пацијаната који су са ниском сатурацијом, а на максималном протоку кисеоника. Велики проблем је што су јединице интензивне неге и у Београду пуне. Остаје нам само да апелујемо на грађане да поведу рачуна, да се не окупљају и да смање контакте како бисмо ми могли да помогнемо пацијентима који су болесни”, рекла је др Снежана Ковачевић помоћник директора Опште болнице у Шапцу за интернистички сектор.