Вести

ПОЦЕРСКИ МЕТКОВИЋ ДОБИО ОПТИЧКИ ИНТЕРНЕТ

25. јул 2023.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и градоначелник Шапца др Александар Пајић обишли су данас Поцерски Метковић поводом завршетка радова на увођењу оптичке мреже у оквиру Пројекта изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.

Село Поцерски Метковић је 30. у Србији које је добило брзи интернет, док је у у току изградња у још 75 села, захваљујући капиталном пројекту Министарства информисања и телекомуникација. Изградњом оптичке, телекомуникационе инфраструктуре, се у руралним пределима обезбеђује брзи интернет, протока преко 100Мб/с. Наш циљ је прецизан и јасан: да до 2025. године 99% села у Србији добије брзи интернет. У ту сврху изградићемо више од 4.700 км оптичких траса и повезаћемо више од 120.000 домаћинстава и око 720 школских објеката у више од 700 села“, истакао је министар Јовановић.

Увођењем брзог интернета у селима обезбеђује се доступност услуга електронске управе, дигитална настава и дигитални садржаји и у најмањим, истуреним одељењима основних школа у Србији, покретање бизниса и могућности да се користи електронска трговина како би пољопривредни и други производи били доступни у сваком тренутку преко интернета, као и праћење мултимедијалног садржаја – више стотина телевизијских канала, забавног и научног програма, спортског и филмског програма, фиксне и мобилне телефоније.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да град Шабац у сарадњи са својом државом подједнако брине о свим становницима, без обзира да ли живе на селу, или у граду.

,,Захваљујући Министарству информисања и телекомуникација и Телекому Србија сада ће ђацима издвојеног одељење Основне школе ,,Лаза К. Лазаревић” у Поцерском Метковићу бити доступни дигитални садржаји које имају и ђаци у осталим школама у Србији. Ова школа има нешто више од 20 ученика, али ми бринемо о свима и важно нам је да имају исте услове које имају ученици на градском подручју. Поред овог села, читава територија града Шапца ускоро ће бити покривена оптичким интернетом. Заједно са својом државом настављамо да радимо у интересу свих грађана”, рекао је градоначелник Пајић.

Директор Телекома Србија истакао је да је Телеком до сада уложио преко 500 милиона евра у изградњи оптичке мреже. 

,,Захваљујући овом пројекту и удаљена села покривамо оптиком. До 2025. године поставићемо Србију у ранг најразвијенијих земаља са оптичким интернетом, који је предуслов будућег развоја Четврте индустријске револуције. Захваљујем свим мештанима који су показали велико интересовање за наше услуге, Министарству информисања и телекомуникација и Влади Републике Србије који ће радити овај пројекат наредне три године“, истакао је директор Лучић.

Током посете ОШ „Лаза К. Лазаревић“ у селу Поцерски Метковић Министарство информисања и телекомуникација је, заједно са Телекомом Србија, опремило школу лаптоп рачунаром и пројектором. 

Министар је овом приликом посетио Градску кућу у Шапцу где је одржан састанак са градоначелником Шапца др Александром Пајићем, начелником Мачванског управног округа Жељком Марјановићем и начелником Градске управе града Шапца Александром Јовановићем. На састанку се разговарало о унапређењу услуга електронске управе, колико је дигитализација допринела да јавна управа постане ефикасан сервис грађана и колико ствари грађани могу да заврше преко свог мобилног телефона или рачунара.