Вести

ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА У ШАПЦУ

8. јануара 2021.

У просторијама Службе за поливалентну патронажу са Центром за превенцију у Дому здравља ,,Др Драга Љочић” почела је вакцинација 151 здравственог радника Опште болнице у Шапцу који су се добровољно пријавили да приме прву дозу Фајзерове вакцине.

,,Као што смо и најавили, ми смо вакцинацију почели од наших стубова здравственог система, клиничких центара. Отварамо нових 40 пунктова. Дошао сам у Шабац да бих се упознао са стањем на терену. Ово је прилика да разговарамо са грађанима, како би имунизација била што успешнија. Већ од сутра проширујемо број вакциналних пунктова широм Републике Србије на још петнаест, тако да ћемо укупно имати 165. Настављамо вакцинацију и у Геронтолошким центрима, желимо да то завршимо што пре. После прелазимо на старосну групу 75 плус, којих има око 500 000 у целој Србији. Имамо још једну групу, а то су млађи од 65 година са коморбидитетима. На овај начин ми бисмо завршили прву фазу вакцинације, где очекујемо да око 720 000 наших грађана буде вакцинисано”, рекао је Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља и истакао да потом прелазе на другу фазу у коју спадају државне службе, локалне самоуправе, просвета, војска, полиција и многи други.

,,Укупно је реч о око 740 000 људи. У трећој фази имамо још једну велику групу од 1.700.000 људи, чиме бисмо дошли до колективног имунитета који сви жељно ишчекујемо јер без тога нема победе над ковидом 19. Здравствени систем је добро организован и не сумњам да ћемо у томе успети. Показали смо то за ових девет месеци, јер без јаког здравственог система не можемо причати о економији, просвети као и другим сферама које су нам изузетно битне. Радује ме што је један од три Владина приоритета јачање здравственог система Републике Србије. Надам се да ћемо за неколико месеци успети да савладамо ковид 19“, поручио је Ђерлек.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић изразио је захвалност Министарству здравља што на овако одговоран и благовремен начин мисли о грађанима Републике Србије.

,,Напоменуо бих да су у првом контигенту вакцину примили корисници Геронтолошког центра у Шапцу. Данас Фајзерову вакцину примају здравствени радници Опште болнице у Шапцу који раде у ковид зони. Задовољство је што држава улаже на овакав начин у решавање великог светског проблема, а то је ковид 19. Поносан сам на наше здравствене раднике који улажу огроман напор, како би се изборили са овим вирусом и сачували људске животе. Сигуран сам да ће у наредном периоду после здравствених радника имати прилику да се вакцинишу и остале групе нашег становништва, како бисмо се најзад изборили са овим проблемом”, рекао је градоначелник Пајић.

Запослени из Дома здравља ,,Др Драга Љочић изразили су спремност за вакцинацију својих колега из шабачке Опште болнице, истакла је др Јасмина Станковић.

,,У наредним сатима ћемо завршити вакцинацију прве дозе Фајзерове вакцинације. Са запосленима из Опште болнице је договорено да долазе у одређеним терминима како би испоштовали епидемиолошке мере и не би стварали гужву. Вакцинација је јако важна јер је то једина мера која је од помоћи у борби против ковида 19”, изјавила је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља ,,Др Драга Љочић”.

Здравствeни радници данас ће примити прву дозу вакцине, другу дозу примиће за 21 дан, а онда након седам до десет дана стећи ће потпуну имунизацију.

,,То је за нас изузетно значајно јер смо ми од 9. јула ковид болница, имали смо око 1500 хоспитализованих. Од марта до сад било је око 170 здравствених радника инфицираних ковидом. Вакцина је моћно оружје да се заштитимо. Захваљујем се држави, Министарству, институту ,,Др Милан Јовановић Батут”, и свима осталима који учествују у борби против ове пандемије”, казао је др Слободан Поповић, директор Опште болнице у Шапцу.