Вести

ПИСМО ГРАДОНАЧЕЛНИКА ФУЂИМИЈА ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ШАПЦА

5. септембар 2022.

Поводом почетка обележавања Дана јапанске културе у Шапцу, градоначелнику Шапца др Александру Пајићу стигло је писмо из Јапана од градоначелника Фуђимија Мицухира Хошина. Ове године навршава се 140 година дипломатских односа Србије и Јапана и 40 година од братимљења Шапца и Фуђимија. Градоначелник Фуђимија позвао је представнике Града Шапца на свечаности поводом обележавања годишњице братимљења ова два града и истакао да се нада да ће пријатељске везе између Шапца и Фуђимија бити још јаче.

 

Поштовани градоначелниче Пајићу,

Искрено се захваљујем Вама и свима осталима укљученим у онлајн састанак који смо били у могућности да одржимо у вези са будућим пројектима размене између наша два града. Пријатељски разговор и размена искуства су били изузетно значајни за мене.

Иако смо били веома разочарани тиме што нас је пандемија спречила да Вас позовемо у Јапан на прославу педесетогодишњице нашег града прошлог априла, рестрикције активности повезане са ковидом, и имиграционе рестрикције су коначно укинуте, и са задовољством Вас позивамо на нашу комеморативну церемонију и свечаности које почињу у четвртак 20. октобра и трају до недеље 23. октобра ове године.

Биће јесен у Јапану, време ће бити лепо, и то је доба жетве. У нашем граду ће се одржавати Фуђими Фурусато (родни град) фестивал – наш највећи догађај у години – у суботу, 22. октобра. Такође, планирамо да прославимо годишњицу нашег братског града следећег дана, у недељу 23. октобра. Верујемо да би било прикладно да Ви и Ваша група присуствујете овим догађајима.

Ове године ће се обележити четрдесета годишњица братских односа између Шапца и Фуђимија, као и 140 година пријатељских веза између Републике Србије и Јапана. Да бисмо прославили ову важну годину, надамо се да ћемо дочекати Вас и Вашу групу у Јапану да ојачамо наше пријатељске везе.

На крају, примите моје срдачне најбоље жеље за добро здравље и напредак Вас, као и грађана Вашег предивног града.

С поштовањем,

Мицухиро Хошино
Градоначелник Фуђимија