Вести

ПАЈИЋ: НАСТАВЉЕН ТРЕНД ПАДА БРОЈА НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА НА ЕВИДЕНЦИЈИ НСЗ

3. април 2024.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић отворио је данас у Спортској хали ,,Зорка” Сајам запошљавања и образовања, на ком 26 послодаваца нуди више од 460 радних места различитих образовних профила и стручне спреме, док осам средњих школа презентује своје образовне профиле ученицима осмог разреда.

,,За нас је охрабрујући податак да је настављен тренд пада броја незапослених лица на евиденцији шабачке филијале Националне службе за запошљавање. Тренутно је тај број 4032. Ова сајамска активност представља вид подршке, како незапосленима да лакше дођу до посла, тако и ученицима завршних разреда основних школа, којих имамо 1056 на територији града, да могу да се упознају са понудом средњих школа и начине прави избор у наставку свог школовања”, истакао је Александар Пајић.

Говорећи о мерама активне политике Града Шапца, градоначелник Пајић рекао је да су оне управо усмерене на младе, али и старије категорије становништва.

,,Локалним акционим планом запошљавања за 2024. годину јасно смо дефинисали приоритете и циљеве политике запошљавања, као и програме и мере који ће се по усвајању реализовати на територији града, како бисмо постигли одрживо повећање запослености. То између осталог укључује, финансирање стручне праксе, програм подстицаја запошљавања жена старијих од 60 и мушкараца старијих од 62 године, обуке за повећање могућности за запошљавање, подршку предузетништву, програм запошљавања здравствених радника, здравствених сарадника и немедицинског особља, програм подстицаја запошљавања особа са инвалидитетом”, нагласио је Пајић.

Директорка шабачке филијале Националне службе за запошљавање, Јованка Бечко, навела је да је идеја да децу повежу са овом службом и истакла да су позвали све средње школе и ученике завршних разреда да дођу на сајам.

,,Она сутра могу да се пријаве на евиденцију НСЗ и да користе многе услуге које нудимо, нарочито за младе, као што је стручна пракса, приправнички стаж, програм ,,Моја прва плата”. За ученике који се још нису одлучили о избору занимања ту је наш психолог за професионалну оријентацију, да их посаветује и пружи им помоћ при избору занимања које највише одговара њиховим способностима”, изјавила је директорка Бечко и нагласила да је доласком великих компанија Минта, Јазакија, Пасубиа дошло до одлива незапослених лица са евиденције.