Вести

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ШАБАЦ И КУЛТУРА“

2. новембар 2020.

Поводом другог новембра Дана ослобођења Шапца у Првом светском рату, члан Градског већа Мирољуб Мијушковић отворио је данас на Тргу шабачких жртава изложбу Међуопштинског историјског архива, аутора Ивана Досковића и Гордане Филиповић.

Изложба „Шабац и култура“ је посвећена развоју културног живота у граду, односно људима, који су допринели да култура буде синоним за наш град.
-У доживљају грађана Архив је место где неки вредни, тихи људи архивари чувају важна документа из наше прошлости и где их неки други вредни људи – истраживачи узимају са препуних, помало прашњавих полица и претачу у своја дела. Међуопштински историјски архив у Шапцу, међутим, руши тај стереотип на један квалитетан модеран начин. Ова установа културе, ево већ шести пут, организује изложбу на отвореном, на Тргу шабачких жртава, којом не чека, већ иде у сусрет грађанима, пружајући им на увид своје најзанимљивије фондове. Мени је припала част да у ово време короне симболично отворим изложбу, а посебно ми је драго што је то данас, на дан када је српска војска ослободила наш град у Првом светском рату – истакао је члан Градског већа за културу Мирољуб Мијушковић.
Изложба почиње документима о оснивању друштва за културни напредак Шапца. Потом се ређају позоришне представе, разна предавања, концерти, биоскопске представе и један мали део културно забавног живота.
-Сви знамо да Шабац има богату културну традицију. Ми смо покушали да на конкретан начин прикажемо, архивску грађу која обухвата период између два рата. Од фондова које смо користили, посебно бих истакла фонд народне књижице и читаонице, као и бројна културна дешавања која су организована у то време на челу са Живорадом Жиком Поповићем – казала је виши архивиста и ауторка Гордана Филиповић.
Захваљујући Министарству културе Републике Србије, Архив ће штампати свеобухватан каталог досадашњих изложби, а Град Шабац ће, такође знати да препозна и подржи праве пројекте.
-Каталог као пример добре праксе, биће дистрибуиран свим образовним и културним установама у Мачванском округу. Изложба „Шабац и култура“ је део пројекта „Архив на тргу“. Средства за објаву каталога добили смо на конкурсу, а реч је о скупу свих изложби које су се нашле на Тргу у Шапцу. Ово ће бити луксузније издање са колор штампом и тврдим повезом – рекао је аутор Иван Досковић.
Целокупна архивска грађа представљена на изложби је у потпуности доступна свим заинтересованим грађанима.