Вести

ОТКРИВЕНА СКУЛПТУРА ,,РОБОТ” НА САВСКОЈ АВЕНИЈИ

25. новембар 2022.

Савска авенија богатија је за још једно уметничко дело. Реч је о скулптури ,,Робот“ аутора Николе Коље Божовића, професора на Факултету примењених уметности у Београду, коју је данас свечано открио заједно са градоначелником Шапца др Александром Пајићем, као увертиру у вишедневну културну манифестацију ,,Винаверов свет 2022″.

,,Савска авенија је место на ком се свакодневно окупљају бројни наши суграђани и част је што је овај кутак оплеменило уметничко дело овог истакнутог визуелног уметника. Његов рад је значајан допринос култури нашег града, чиме ће оставити трајан печат наших познатих визуелних уметника у Шапцу. Скулптура одише ведрином, позитивношћу, а због свог специфичног облика поседује атрактивност која ће несумњиво привући пажњу посматрача”, рекао је градоначелник Александар Пајић.

Скулптура је креирана у духу објеката, стилизованих робота, типичних за стваралаштво овог аутора. Израђена је од нерђајућег челика, сјајне завршне обраде, чиме се истиче технолошки аспект дела.

,,Робот је део визуелне продукције аутора Николе Божовића који је од 2020. године стварао серије разних робота. С обзиром на то да је Божовић био гост Резиденцијалног програма за визуелне уметнике Културног центра за 2022. годину, робот је намењен граду Шапцу. Задовољство је данас бити овде, посебно што скулптуру представљамо у оквиру Винаверових дана. Културни центар већ неколико година ради на улепшавању и оплемењивању јавног простора у граду путем иницијативе која се тиче осликавања мурала, постављања савремених скулптура у јавни простор и мислимо да смо по овом пројекту постали јединствени, не само у нашем непосредном окружењу, него и у целој Србији”, навео је историчар уметности Филип Ковачевић.

Ово савремено уметничко дело настало је у оквиру Резиденцијалног програма за визуелне уметнике Културног центра у Шапцу, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Шапца, а откривању је присуствовао и помоћник министра за културу и информисање Радован Јокић.