Вести

ОТКАЗАНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ, ЗДРАВЉЕ ГРАЂАНА ПРИОРИТЕТ

13. септембар 2021.

На данашњој седници Штаб за ванредне ситуације Града Шапца донео је одлуку да се у наредном периоду не одржавају традиционалне манифестације Чивијада, Чивијашки карневал и Шабачки вашар, због повећаног броја оболелих.

,,Ово је озбиљно време које захтева тешке одлуке и најбоље је да прескочимо ове догађаје, с обзиром на то да је епидемиолошка ситуација на целој територији Мачванског округа неповољна. Сматрам да је то исправна одлука, без обзира што је економија веома битна за функционисање града, али здравље наших суграђана је на првом месту”, рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић након седнице Штаба која је одржана у Градској кући.

Према његовим речима на територији града Шапца тренутно је активно оболело 1188 особа, док су у Општој болници хоспитализована 64 пацијента.

,,Невероватан број прегледа у последњих седам дана је забележен у ковид-амбуланти, чак 700 дневно. Поред тога имамо и велики број ученика који су позитивни, 87 основаца, 155 средњошколаца и 11 деце из Предшколске установе ,,Наше дете”. Само у последња четири дана број оболелих ученика у односу на прошлу недељу је утростручен. Они су   најбројнији учесници ових манифестација које не могу да се ограниче на један или два дана. Одлука коју је Штаб донео је једногласна и сви треба да је поштују. Биће времена када ћемо славити и када ћемо се забављати. Дали смо налог комуналној милицији и санитарној инспекцији да појачају контролу мера који је донео Кризни штаб Владе Републике Србије, како бисмо заштитили суграђане. Молим све суграђане да се одговорно односе према епидемиолошкој ситуацији. Апелујем на оне који се до сада нису вакцинисали да то право искористе”, истакао је градоначелник.

Директор Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић истиче да су бројке оболелих високе, те да се епидемиолошка ситуација из дана у дан погоршава.

,,На срећу, још увек немамо велики број пацијената на стационарном лечењу, али то у сваком тренутку може да се промени. Ми апелујемо од самог почетка да се поштују мере. Мере нису престале иако видимо да их грађани не поштују на адекватан начин”, казао је Вујковић и позвао суграђане који се нису вакцинисали да се вакцинишу, јер имају довољан број вакцина.