Вести

ОСНОВНА ШКОЛА ,,ЈОВАН ЦВИЈИЋ“ У ЗМИЊАКУ ОБЕЛЕЖИЛА 180 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

3. март 2022.

Свечаном академијом одржаном у просторијама Основне школе ,,Јован Цвијић“ у Змињаку, данас је обележено 180 година од оснивања ове образовне установе. Основна школа у Змињаку почела је са радом 1841. године, као једна од првих сто школа основаних у Кнежевини Србији и међу првима у шабачком крају. Данашњој свечаној академији у школи у Змињаку присуствовао је и градоначелник Шапца др Александар Пајић који је истакао да је улагање у образовање улагање у будућност и да град Шабац четвртину свог буџета издваја за образовање.

,,Град Шабац увек ће пружати подршку образовању и младима јер млади су будућност како града Шапца, тако и Србије. Током претходне године у школи у Змињаку и у њеном издвојеном одељењу у Петловачи извршена је замена ПВЦ столарије. Вредност радова износила је 2,8 милиона динара, а средства за те намене опредељена су из буџета града Шапца. Поред тога, у 2020. и 2021. години издвојено је око 900 хиљада динара за набавку рачунара, штампача, телевизора, видео надзорa, ормара, полица. У издвојеном одељењу ове школе у Петловачи, 2021. године асфалтиран је спортски терен, а вредност радова износила је 1,8 милиона динара. Треба напоменути да је прошле године извршена и замена кровног покривача на котларници у Змињаку чија је вредност 900 хиљада динара. Град Шабац је у буџету за 2022. годину, предвидео милијарду и 155 милиона динара, а што представља скоро 22% укупног буџета, управо за образовање. Један од циљева наше образовне политике јесте да деца на селу имају исте услове за образовање као и деца у граду. Град Шабац наставиће да улаже у образовање, а да би оно било квалитетно потребно је обезбедити добре услове који ће ђацима и њиховим наставницима омогућити достизање жељених резултата у настави. Наставићемо вредно да радимо у том смеру. Од Шапца правимо Град будућности”, истакао је градоначелник Пајић.

Владимир Симовић, директор Основне школе ,,Јован Цвијић”, истакао је да ученици ове школе постижу значајне резултате на такмичењима.

,,Традиција дужа од једног века као и култура образовања младих је оно чиме можемо да се похвалимо. Услови за школовање у Змињаку и Петловачи су све бољи, а резултати наших ученика говоре да ова школа може да понуди ученицима онај ниво образовања који је доступан и у граду. Захваљујемо се градоначелнику Александру Пајићу и Градској управи града Шапца на свему”, рекао је Симовић.

 Основну школу ,,Јован Цвијић” похађа 270 ученика у 16 одељења у Змињаку и Петловачи. Због неповољне епидемиолошке ситуације, свечаност поводом 180 година од почетка рада школе није организована прошле године.