Вести

ОСМА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ЗДРАВСТВО И ПОРОДИЦУ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОДРЖАНА У ШАПЦУ

11. јун 2021.

Осма седница Одбора за здравство и породицу Скупштине Републике Србије на тему актуелна епидемиолошка ситуација и информисање о вакцинацији становништва Мачванског округа данас је одржана у Шапцу. Седници је председавао председник Одбора др Дарко Лакетић, а присуствовало је 12 посланика, градоначелник Шапца др Александар Пајић, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, члан Градског већа за здравство Јелена Викић и директори здравствених установа са територије Мачванског округа.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да му велико задовољство што је за седницу одабран Шабац, јер је ово друга седница Одбора која је одржана ван седишта у Београду.

,,У граду Шапцу има више од 50 одсто суграђана који су примили прву дозу вакцине против вируса корона, и 41 одсто оних који су примили две дозе. Само 15 наших суграђана хоспитализовано је у шабачкој Општој болници. Одговорност наших суграђана показује се на делу, али не смемо да станемо. Потребно је да се сви вакцинишемо! Морамо промовисати вакцинацију међу младим суграђанима, јер од њих зависи да ли ћемо задати последњи ударац ковиду 19. Дом здравља из Шапца спроводи имунизацију и у селима, а држава је обезбедила све четири врсте вакцина. Вакцинација је једнако живот, зато ћемо учинити све да наши мобилни тимови стигну до најстаријих становника у руралним крајевима”, истакао је градоначелник Пајић и додао да се на данашњој седници разговарало и о томе како држава жели да помогне граду Шапцу, јер су саслушане потребе здравствених установа како у кадровима, тако и у опреми.

,,Сигуран сам да ће скупштински Одбор, у сарадњи са Министарством здравља, наћи начин да се граду Шапцу помогне, јер борили смо се јако и поштено све време. Потрудићемо се да нашим суграђанима побољшамо како услове лечења, тако и услове за превенцију болести”, казао је Пајић.

Доктор Дарко Лакетић, председник Одбора за здравље и породицу истакао је да су са директорима здравствених установа и локалном самоуправом анализирали укупне проценте вакцинисаних првом и другом дозом против вируса корона.

,,Практично смо правили заједничку стратегију за наредни период у вези са повећањем обухвата вакцинисаних грађана. Као држава смо поставили одређене циљеве када је реч о проценту људи који су примили другу дозу. Суштинска ствар је да у наредном периоду повећамо тај број и дођемо до цифре од 70 или 80 одсто укупно вакцинисане популације другом дозом против ове пошасти, и на тај начин да зауставимо епидемију. Истакао бих и одличну сарадњу Града Шапца са здравственим установама на овој територији и истовремено синхронизован рад локалних самоуправа у Мачванском округу са здравственим установама на њиховој територији. Рецепт за успех у борби против ове болести је сарадња и ангажман свих нас. Ово није била једина тема данашње седнице. Говорили смо о свим проблемима који муче здравствене установе у Мачванском округу, о свему где Одбор за здравље и породицу и Министарство здравља могу да помогну. У овом тренутку постоји једна велика брига система, не само здравственог, већ целе државе, о здравственој заштити становништва, стању у којем се налазе здравствене установе, опреми и оно што је посебно битно, о кадровима који раде у здравственим установама”, рекао је др Дарко Лакетић.