Вести

ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА,,ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА ЛОКАЛНЕ И РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ШАПЦА ЗА ИНКЛУЗИВНЕ ПРОЦЕСЕ – УКЉУЧИМО СЕ (КЉУЧ ЗА ИНКЛУЗИЈУ)”

26. фебруара 2021.

У Центру за стручно усавршавање Шабац одржана је завршна конференција пројекта ,,Јачање капацитета локалне и ромске заједнице на територији града Шапца за инклузивне процесе – УКЉУЧИМО СЕ (Кључ за инклузију)” који је реализовао Град Шабац у партнерству са Високом школом за социјални рад из Београда и Екуменском хуманитарном организацијом из Новог Сада. Пројекат је финансирала Стална конференција градова и општина СКГО, кроз програм ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – оснаживање локалних заједница за инклузију Рома”. Завршној конференцији пројекта присуствовао је и Блажа Кнежевић, заменик градоначелника Шапца.

,,Укупна вредност пројекта износи 59.628 евра, од тога је 90 % учешће Европске уније, а остатак је финансирање партнера. Реализација овог пројекта трајала је 18 месеци и на данашњој завршној конференцији, заједно са својим сарадницима и учесницима у пројекту сумирамо постигнуте резултате и правимо основ за даље активности. Овај пројекат и све активности које су спроведене на њему значајан су ресурс за све оно што ће Град Шабац са својим сарадницима и партнерима даље реализовати. Када сагледамо све активности које нам предстоје у будућности ,ове активности које су спроведене у оквиру пројекта су врло значајне за међусекторску и међуресорну сарадњу која је успостављена на нивоу овог пројекта које су у вези са инклузијом Рома и биће значајан ресурс за израду Акционог плана за Роме који нам следују у наредном периоду, као и за све пакете активних мера социјалне инклузије како би квалитет живота припадника ромске популације који живе на територији Града Шапца био што бољи и квалитетнији”, рекла је Ана Маринковић, менаџер пројекта и начелница Одељења за друштвене делатности.

Висока школа за социјални рад из Београда била је један од партнера Града Шапца на овом пројекту.

,,Конкретни задаци које је Висока школа за социјални рад имала у овом пројекту су обуке за волонтере, за професионалце, за представнике невладиног сектора који раде на терену и за представнике медија. Најзначајније из тог пројекта је потпројекат ,,Мобилни вртић и мобилна школица” који би требало да настави да живи с обзиром на то да смо обучили волонтере да могу на тим просторима да реализују радионице. Они су добили приручник помоћу којег ће моћи да се присете свих радионица које су прошли у овом пројекту и моћи ће да креирају нове радионице. Надамо се да ћемо и даље сарађивати са Градом Шапцем на новим пројектима”, рекла је проф. др Сања Ђурђевић из Високе школе за социјални рад у Београду.