Вести

ОДРЖАНА ШЕСТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

11. фебруара 2021.

На дневном реду данашње шесте седнице Скупштине града Шапца нашле су се 22 тачке. Одборници су усвојили први ребаланс буџета Града за 2021. годину. Директори шест јавних предузећа представили су програме пословања за 2021. годину.

Скупштина града Шапца тренутно је ставила ван снаге Одлуку о праву месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину физичких лица и начину коришћења ових и других средстава. Такође, донете су и Одлуке о погребној делатности, о управљању гробљима и сахрањивању на подручју Града Шапца, као и Одлука о обављању делатности зоохигијене. Скупштина је дала сагласност на Одлуку о изменама и допунама статута ЈКП ,,Стари град” Шабац, као и на предлог допуне и ревизије енергетске политике Града Шапца. На данашњој седници именовани су чланови комисије за спровођење поступка за отуђење и давање у закуп грађевинског земљишта. Одборници су одлучивали и о кадровским питањима, и то: разрешењу и именовању члана Управног одбора Центра за социјални рад у Шапцу, члана Школског одбора Шабачке гимназије, члана Управног одбора Народног музеја и разрешењу и именовању вршиоца дужности директора Центра за социјални рад у Шапцу.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да су отварањем само једне, до сада недоступне фиоке, установили да се дуг Града Шапца повећао за 160 милиона динара.

,,Оно што је битно је да ми нисмо радили ребаланс буџета после 40 дана јер нешто нисмо добро испланирали. Битно за грађане је да смо установили отварањем само једне, годинама затворене фиоке, да је невероватан дуг, који сви Шапчани морају да плате, а то је дуг од преко 160 милиона динара за Апотекарску установу за који смо упозоравали свих ових година, откада је на власти био Небојша Зеленовић, да је то нешто што је Апотекарска установа узела и то ће на крају морати да се плати. Дошли смо у ситуацију да то морамо да платимо. Град је преговарао са повериоцима. Оно што је велики успех је да је камата од скоро 40 милиона отписана, тако да смо остатак дуга распоредили до средине 2023. године, и за ову годину предвидели 54 милиона динара. Видећемо да ли ће испливавати још неки дугови, али задуженост Града у овом тренутку је врло велика”, истакао је градоначелник и додао да је на данашњој седници као приоритетна ствар била и регулисање трошкова превоза за који је претходна власт убеђивала да ће бити бесплатан и да ће из буџета Града бити издвајано 0 динара.

,,Као што знате, ми смо за други период прошле године већ исплатили 19 милиона динара. Сада је захтев аутопревозника ,,Дуга” из Петловаче 38 милиона динара. Ми смо анализом независног експерта установили да је дуг 23,5 милиона за основно пословање без било какве добити предузећа. Из буџета Града платићемо још 4,5 милиона на рачун превозника, како бисмо субвенционисали превоз који се одвијао и у доба пандемије, а све за добробит наших суграђана ”, рекао је Пајић и истакао да је на данашњој седници једна од битнијих одлука стављање ван снаге одлуке о расподели средстава од повраћаја на порез на имовину..

,,Уставни суд оспорио је начин на који се спроводила та одлука. Ми не оспоравамо да је потреба сеоског и градског становништва да располаже тим средствима. Правилником ћемо омогућити да савети месних заједница, који нису политичке организације, већ грађански избор, у наредном периоду одлучују о пројектима који су најбитнији за њихову месну заједницу. Нама је интерес да се што више грађана укључи у одлучивање који ће се пројекти радити на селу и у граду. Битно је да то буду инфраструктурни објекти који ће бити добри, а које ћемо тим средствима моћи да исфинансирамо. Ради се о великим средствима од преко 200 милиона динара и сигуран сам да ће наши суграђани знати шта су њихови приоритети у својој месној заједници”, рекао је градоначелник.

Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић рекао је да је ово прва седница скупштине у овој године и истакао да му је драго што се на њој чула конструктивна расправа о свим тачкама које су се нашле на дневном реду.

,,Овој скупштини недостаје опозиција јер њихово присуство може да побољша расправу. Мислим да не постоји ниједан разлог да се опозиција не нађе у скупштини и не учествује у њеном раду. Скупштина ће наставити да одговара на потребе наших суграђана. Сматрам да се то на прави начин видело данас”, рекао је Немања Пајић.

Ни данашњој седници Скупштине града Шапца нису присуствовали чланови опозиције.