Vesti

ODRŽANA PRVA REDOVNA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

17. jul 2023.

Danas je održana prva redovna sednica Štaba za vanredne situacije grada Šapca, a na dnevnom redu našlo se devet tačaka.

Zbog značajnog smanjenja inficiranih od KOVID-19 na teritoriji grada Šapca, gde je tokom jula broj obolelih pet, a hospitalizovanih nula, na Štabu je usvojena preporuka za ukidanje vanredne situacije izazvane epidemijom KOVID-19.

Na sednici Štaba ukinuta je i vanredna situacija izazvana poplavama, a koja je proglašena 31. maja u 23 mesne zajednice. Komandant Štaba dr Aleksandar Pajić istakao je da je na teritoriji grada Šapca trenutno stabilna hidrološka situacija.

,,Svi vodotoci su ispod nivoa redovne odbrane od poplava. Na osnovu predviđanja RHMZ ne očekuju se padavine u narednom periodu. Stanje u 23 mesne zajednice, u kojima je uvedena vanredna situacija, se smirilo i nema potrebe za dodatnim vanrednim angažovanjem subjekata. Grad Šabac je putnu mrežu većim delom sanirao, urađeni su propusti i mostovi, šljunče se seoski putevi, čiste kanali. Urađena je dezinfekcija 65 objekata i evakuisani su vraćeni svojim kućama. Formirane su komisije za procenu štete nastale u poljoprivredi i u porodičnim kućama. Štete nastale u toku poplava na teritoriji grada Šapca procenjene su na 800 miliona dinara. Počele su isplate pomoći za domaćinstva čiji su stambeni objekti oštećeni. Zahvalni smo državi na brzoj i efikasnoj reakciji tokom vanredne situacije, koja je najbolji pokazatelj brige za Šapčane”, poručio je Pajić.

Na sednici Štaba usvojen je i novi Poslovnik o radu Štaba za vanredne situacije grada Šapca, Izveštaj o radu Štaba za 2022. godinu, Plan rada Štaba za 2023. godinu, razmatran je i predlog Operativnog plana odbrane od poplava voda II reda na teritoriji grada Šapca za 2023. godinu i Predlog mera i radova za smanjenje rizika od poplava na vodotokovima II reda, usvojen je Izveštaj o požarima na otvorenom i šumskim požarima sa predlogom o preventivnim merama za 2023. godinu, kao i Izveštaj o stanju sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji grada Šapca. U gradu Šapcu tokom 2023. godine urađena je sanacija sistema za javno uzbunjivanje, za koju je iz budžeta grada Šapca izdvojeno 3,7 miliona dinara i sada je svih šest sirena za uzbunjivanje u funkciji.