Вести

ОДРЖАНА ПРВА РЕДОВНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

17. јул 2023.

Данас је одржана прва редовна седница Штаба за ванредне ситуације града Шапца, а на дневном реду нашло се девет тачака.

Због значајног смањења инфицираних од КОВИД-19 на територији града Шапца, где је током јула број оболелих пет, а хоспитализованих нула, на Штабу је усвојена препорука за укидање ванредне ситуације изазване епидемијом КОВИД-19.

На седници Штаба укинута је и ванредна ситуација изазвана поплавама, а која је проглашена 31. маја у 23 месне заједнице. Командант Штаба др Александар Пајић истакао је да је на територији града Шапца тренутно стабилна хидролошка ситуација.

,,Сви водотоци су испод нивоа редовне одбране од поплава. На основу предвиђања РХМЗ не очекују се падавине у наредном периоду. Стање у 23 месне заједнице, у којима је уведена ванредна ситуација, се смирило и нема потребе за додатним ванредним ангажовањем субјеката. Град Шабац је путну мрежу већим делом санирао, урађени су пропусти и мостови, шљунче се сеоски путеви, чисте канали. Урађена је дезинфекција 65 објеката и евакуисани су враћени својим кућама. Формиране су комисије за процену штете настале у пољопривреди и у породичним кућама. Штете настале у току поплава на територији града Шапца процењене су на 800 милиона динара. Почеле су исплате помоћи за домаћинства чији су стамбени објекти оштећени. Захвални смо држави на брзој и ефикасној реакцији током ванредне ситуације, која је најбољи показатељ бриге за Шапчане”, поручио је Пајић.

На седници Штаба усвојен је и нови Пословник о раду Штаба за ванредне ситуације града Шапца, Извештај о раду Штаба за 2022. годину, План рада Штаба за 2023. годину, разматран је и предлог Оперативног плана одбране од поплава вода II реда на територији града Шапца за 2023. годину и Предлог мера и радова за смањење ризика од поплава на водотоковима II реда, усвојен је Извештај о пожарима на отвореном и шумским пожарима са предлогом о превентивним мерама за 2023. годину, као и Извештај о стању система за јавно узбуњивање на територији града Шапца. У граду Шапцу током 2023. године урађена је санација система за јавно узбуњивање, за коју је из буџета града Шапца издвојено 3,7 милиона динара и сада је свих шест сирена за узбуњивање у функцији.