Вести

ОДГОВОР ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПАЈИЋА УДРУЖЕЊИМА ,,МАМЕ ШАПЧАНКЕ“ И ,,ЕКО СТРАЖА ШАБАЦ“

9. јул 2021.
Градоначелник Шапца др Александар Пајић одговорио је удружењима ,,Маме Шапчанке“ и ,,Еко стража Шабац“ на наводна упозорења да је загађеност ваздуха у граду Шапцу изнад граничних вредности прописаних Законом.
,,Као градоначелник Шапца, добио сам писмо од удружења ,,Маме Шапчанке” и ,,Еко стража Шабац“, у којем се упозорава на повећано загађење ваздуха у нашем граду у претходних неколико дана. У писму је наведено да се поједини становници нашег града жале на квалитет ваздуха који је, по њиховим речима, веома загађен. Тенденциозне и злонамерне су приче како загађење изазивају производни погони који се налазе у граду Шапцу. Због тога сам јуче тражио извештаје свих релевантних институција које се тиме баве, пре свих Агенције за заштиту животне средине и Завода за јавно здравље, који својим мониторингом мери загађеност ваздуха.
Достављени извештаји приказују да од почетка јула ни приближно нису достигнуте граничне вредности загађености које су Законом прописане. То значи да није био ни један једини сат прекорачења прописаних граничних вредности. Замолио бих све који се брину за квалитет ваздуха у нашем граду, да на овакав начин, без икаквог разлога, не узнемиравају становнике Шапца. Овде је такође евидентно указивање на постројење ,,Еликсира“. Компанија ,,Еликсир“ своја постројења искључила је 21. јуна, тачније, ова компанија је у ремонту и не постоји могућност да су они загађивачи ваздуха. Озбиљно и одговорно понашање ове компаније одликује се и улагањем преко 3 милиона евра у уградњу филтера, којима ће се додатно снизити загађеност ваздуха, а самим тим ова компаније постаће једно од најмодернијих постројења у индустријској зони. Својим одговорним односом према заштити животне средине, руководство ове компаније покушава да заштити квалитет ваздуха који сви заједно удишемо.
Ове чињенице указују да неко без икаквог основа плаши наше суграђане, па бих желео да апелујем на њих да не верују овим апсолутно неистинитим причама. Интерес новог градског руководства јесте да реши овај вишедеценијски проблем и да сви Шапчани удишу чист ваздух. Та борба неће бити кратка, али ћемо на крају победити“, рекао је градоначелник Пајић.