Вести

ОБЕЛЕЖЕНО 175 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА БИБЛИОТЕКЕ ШАБАЧКЕ

11. октобар 2022.

Библиотека шабачка обележила је данас 175 година од оснивања у присуству градоначелника Шапца др Александра Пајића, помоћнице министра културе и информисања Данијеле Ванушић, саветника управника Народне библиотеке Србије Бебе Станковић, представника Епархије шабачке, као и представника културног и јавног живота града. У Дворани ,,Винавер” у Анексу одржан је пригодан програм који су употпунили ученици и хор Музичке школе ,,Михаило Вукдраговић”.

,,Изузетно сам поносан на чињеницу да у граду имамо институцију са овако богатом традицијом, која несумњиво даје печат културном идентитету града. Наш задатак је да омогућимо њено квалитетно и ефикасно функционисање. Само у овој години Град Шабац издвојио је више од 50.000.000 динара како би се рад Библиотеке шабачке одвијао у складу са највишим библиотечким стандардима”, истакао је градоначелник Александар Пајић.

Пајић је рекао да му је драго да на дан када Библиотека шабачка обележава 175 година свог постојања, ова установа може да се похвали богатим књижним фондом са више од 205.000 књига, збирком периодике, старим и ретким књигама, значајним рукописима, репрезентативним културним програмима, као и великим бројем активних читалаца, којих има 13.500.

,,Честитам свим љубитељима књиге Дан Библиотеке шабачке. Запосленима у овој установи се захваљујем на досадашњем преданом раду и промоцији библиoтекарске струке као једне од најважнијих чувара културног блага нашег народа”, рекао је Пајић.

Директорка Библиотеке шабачке, Јелена Подгорац Јовановић, сматра да је 175 година од постојања ове установе, на понос оснивачу Граду и Србији.

,,Данас поносно стојим на челу Библиотеке шабачке која прославља свој 175 рођендан. Наш задатак је да писану реч сачувамо за будућност, како би допрла до неких далеких читалаца, при томе уопште не занемарујући потребе данашњих корисника свакодневних библиотечких услуга. Није нескромно рећи да смо једни од чувара колективног памћења. Мислим да је Библиотека шабачка на понос оснивачу свом граду, али и нашој лепој Србији, где је једна од првих основаних јавних библиотека”, наводи Јелена Подгорац Јовановић.