Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

23. октобра 2022.

Полагањем венаца на Доњошорском гробљу обележен је Дан ослобођења Шапца у Другом светском рату. Венце су положили заменик градоначелника Шапца Блажа Кнежевић, Војска Србије, представници СУБНОР-а Шапца, Ваљева, Лознице, Сремске Митровице, Јарка, Крупња, Богатића, Удружење ратних инвалида Богатић и Удружење резервних старешина Шабац.

,,Окупили смо се данас поводом обележавања 78. годишњице ослобођења Шапца у Другом светском рату. На овај важан дан, 23. октобар, свечаним полагањем венаца одали смо дужну почаст свима онима који су дали своје животе у борби за слободу током Другом светског рата. Нажалост, број оних Шапчана који су изгубили своје животе током највећег сукоба у историји човечанства, броји се у хиљадама. Наша обавеза да негујемо сећање на њих али и сећање на догађаје који су се збивали у Шапцу за време Другог светског рата, свевременска је и има за циљ неговање културе сећања као наше моралне обавеза према прецима. Сећање на Други светски рат полако бледи из живих прича генарација које су га и лично преживеле. Међутим, оно што не сме да нестане јесте наше знање о страшним догађајима везаним за Други светски рат. Такође, наше сећање на више хиљада страдалих Шапчана и уопште житеља овог дела Србије, мора да остане живо за будућност. Само знање о свему томе, пружа наду да ћемо генерацијама које данас живе и које ће доћи после нас, оставити свет бољим него што је он у прошлости био. Вечна слава свима који су дале своје животе за слободу“, рекао је Блажа Кнежевић.

Обраћајући се присутнима председник СУБНОР-а Шабац Владимир Нинковић поручио је да смо дужни да чувамо и негујемо сећање на борце и жртве који су дали своје животе за нашу слободу.

,,Овде на овом месту леже кости преко 3 500 Шапчана који су стељани или погинули током Другог светског рата. Шабац је дао 5 000 жртава, а 1 000 бораца погинуло је за нашу слободу, слободу коју је град дочекао само са 10 000 становника. На данашњи дан побеђено је највеће зло фашизам, који је претио да уништи цео свет и његове вредности“, навео је Нинковић.