Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 215. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА МИШАРУ

13. августа 2021.

Државном церемонијом полагања венаца код споменика Карађорђу и мишарским јунацима, данас је свечано обележена 215. годишњица Боја на Мишару, као једне од најзначајнијих победа Карађорђевих устаника у Првом српском устанку над оружаним снагама Османског царства. Венце су положили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Града Шапца, Мачванског округа, других локалних самоуправа, као и представници удружења грађана који негују културу сећања.

Обраћајући се присутнима на свечаној церемонији, градоначелник Шапца др Александар Пајић рекао је да је до данашњих дана Бој на Мишару остао једна од највећих победа српског народа и једна од најзначајнијих победа којом је шабачки крај одужио свој дуг према држави Србији.

,,Зато је сећање и помен који смо данас одали мишарским јунацима, морална и свака друга обавеза Града Шапца и његових грађана. Генерација којој припадамо, осећа дужност да сачува успомену на велике људе и догађаје који су обликовали колективну народну свест и који су поставили темеље друштву у којем живимо. Заједно са својом државом, негујемо сећање на саме почетке стварања модерне српске државности, којима Мишар неизоставно припада. Будућност и просперитет једног народа, може гарантовати само ефикасна и јака држава која је ослонац и сигурност свим њеним грађанима. Стога се наше битке које данас водимо огледају у дужности да чувамо сопствену државу и да је унапређујемо у складу са савременим токовима света у којем живимо”, рекао је градоначелник Пајић и  поручио да су већ кренули у остварење циља да Град  Шабац учине градом будућности.

,,Један од битних предуслова који смо поставили на том путу, представља и реконструкција зграде Дома културе Мишар. За ову намену у 2021. години, граду Шапцу је одобрено 15 милиона динара путем конкурса ,,Градови у фокусу” Министарства културе и информисања, док је додатних осам милиона динара определио Град Шабац из сопственог буџета. Креирањем додатних садржаја ослоњених на причу о Мишару и његов историјски значај, даће се додатни подстрек унапређењу различитих сегмената живота људи овог краја. Сматрамо да је управо ово најбољи начин да се достојно одужимо прецима и будућим генерацијама оставимо добар пример борбе за свој град, народ и државу. Темељ који су положили мишарски јунаци, чврста је подлога на којој треба радити на остварењу наведених циљева. Слава Мишарским јунацима!”, истакао је градоначелник.

Државни секретар Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор подсетио је да је дужност и обавеза свих нас да гајимо сећања на славне мишарске јунаке.

,,Србија је увек била на страни историје, правде и истине и њима мора да се поноси сваки грађанин, како бисмо оставили својим потомцима сазнања шта се све догађало у неким давним временима. То ће нам донети много више снаге и воље да у будућем периоду још више ценимо слободу, а ако буде требало и бранимо. Наша је жеља и нада да бар једна генерација у Србији одрасте без потребе да користи оружје борећи се за слободу”, истиче Капор.

У наставку церемоније, а у славу Мишарских јунака, глумци ,,Театра Вожд“ са Мишара извели су уметнички програм под називом „Кажи Боже до спасења путе“.