Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 104. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

2. новембар 2022.

Данас је испред Споменика палим Шапчанима у ратовима од 1912 – 1918. године, у порти Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла у Шапцу одржан помен жртвама који је служио Његово преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј. Венце су положили представници Војске Србије, Мачванског управног округа, Града Шапца и Удружења која негују традицију ослободилачких ратова.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да други новембар представља један од најзначајнијих датума за град, јер је на овај дан 1918. године ослобођен Шабац у Првом светском рату, али нас овај датум и опомиње колико су биле велике жртве Града Шапца.

,,Наша дужност према прошлости је да се сећамо свих оних који су своје животе дали да бисмо ми уживали данашњу слободу. Овај датум је опомена да су мир и стабилност неприкосновени и да морамо урадити све да у данашње време то и задржимо. Професор Павле Поповић рекао је ,,Када бисте видели Шабац, не бисте опростили”. Праштање је оличење хришћанства, треба да опростимо, али не смемо да заборавимо. Сазнање о догађајима који су се десили треба да буде опомена за све нас. Свет се поново налази пред изазовима различитих врста, а само мудрост која произилази из стеченог искуства може нам помоћи да савладамо препреке које садашњица неминовно намеће. На том путу, симболика 2. новембра, представља значајан путоказ на путу чувања слободе и свести о њеној цени коју смо много пута као народ платили. Нека је вечан помен ослободиоцима Шапца и свим страдалим становницима Шапца и шабачког краја. Нећемо вас заборавити”, поручио је Пајић.

Његово преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј истакао је да као да је апостол Павле у Посланици Јеврејима описивао погроме у Шапцу и Прњавору, повлачење кроз албанске гудуре, али и победу над аустроугарским царством, победу вером оних који чинећи правду гасе силу огњену.

,,Браћо Шапчани, победу не остварују очајници, него они који имају веру, они који се угледају на Христа, архимученика који нас о односу према слободи, према борби за слободу упућује једноставним речима: „Од ове љубави нема веће да ко живот свој положи за пријатеље своје“, поручио је епископ шабачки Јеротеј.

Поводом Дана ослобођења Шапца у Великом рату, на Тргу шабачких жртава представљена је изложба ,,Када бисте видели Шабац, не бисте опростили” коју су припремиле три установе културе: Међуопштински историјски архив Шабац, Библиотека Шабачка и Народни музеј Шабац и где су на основу грађе коју поседују у својим фондовима приказале страдање Шапца током ратних година од 1914. до 1918. године.