Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 103. ГОДИШЊИЦА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

2. новембар 2021.

Поводом 103. годишњице од ослобођења Шапца у Првом светском рату градоначелник Шапца др Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић положили су данас венац на Спомен-костурницу страдалима (1912-1918) године, у порти Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла.

Градоначелник је рекао да Град Шабац заједно са Епархијом шабачком, представницима Војске Србије, својим суграђанима и многим удружењима поштује и вреднује културу сећања на све оне који су невино настрадали у борби за слободу нашег града, али и целе Србије.

,,Поносан сам што 103 године слободе од Првог светског рата можемо да обележимо на овакав начин, јер су сви који негују културу сећања учествовали данас у томе. Чули смо и потресне говоре људи који су писали песме о жртвама које су биле недужне и жртвама војника и војсковођа који су у свему томе учествовали. Ти људи су доказали да су достојни наше историје и увек ћемо их се сећати. Такође, својим наследницима треба да оставимо културу сећања, да се и они сећају свега што је довело до слободе нашег града“, рекао је градоначелник Александар Пајић и додао да се данас воде неке друге борбе, пре свега, да добре идеје, добри ставови, добри економски програми буду приоритет да би омогућили суграђанима бољи и квалитетнији живот.

Почаст страдалницима, полагањем венаца исказали су и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, Војска Србије, представници СУБНОР-а и представници Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године.

Шабац је пре Првог светског рата имао 14.000 становника, током рата скоро 7.000 је изгубило живот, а због нечувеног злочина над цивилима град је назван Српски Верден. После Великог рата, Шабац је одликован Француским ратним крстом са палмама, Орденом Чехословачке републике и Карађорђевом звездом.