Вести

ОБЕЛЕЖЕН MЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

3. децембар 2020.

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Шапца др Александар Пајић обишао је Удружење параплегичара Мачванског округа, заједно са Јеленом Милошевић, чланом Градског већа задуженом за социјална питања, рад и запошљавање, и Драганом Милосављевић, шефом Одсека за дечију, социјалну и здравствену заштиту. Градоначелник Шапца истакао је колико је битно да читавом друштву укажемо на проблеме и потребе особа са инвалидитетом.

,,У претходном периоду град је много тога учинио да ове особе буду равноправни чланови нашег друштва. Ја ћу се трудити да побољшамо све оно што је урађено за ове људе, да свакодневица буде много пријатнија и боља за њих. Град Шабац је у сфери социјалне заштите увео две услуге, то су лични пратилац за децу са сметњама у развоју и персонални асистент за одрасле особе са инвалидитетом. За ове услуге Град на годишњем нивоу издваја око 26 милиона динара. Такође, у граду имамо и преко 50 обележених паркинг места за особе са инвалидитетом, а сада смо обезбедили и 350 налепница за 2021. годину, тако да аута која су обележена налепницама неће плаћати паркинг на местима која су обележена за особе са инвалидитетом. Данас смо за чланове удружења обезбедили довољан број заштитних маски, алкохола, течних сапуна јер се против пандемије корона вируса боримо сви заједно”, изјавио је градоначелник Шапца.

Јелена Милошевић, члан Градског већа задужена за социјална питања, рад и запошљавање, истакла је да захваљујући сарадњи са удружењима која се баве задовољавањем животних потреба особа са инвалидитетом, град Шабац настоји да обезбеди предуслове за систематско унапређење њиховог положаја.

,,Удружења особа са инвалидитетом су веома значајан партнер Граду, у процесима израде стратешких докумената, као што је на пример Стратешки план за социјалну политику, План развоја града и други. Управо у овим процесима, удружења из перспективе својих чланова, предлажу мере и активности на којима Град треба да ради и да, као резултат нашег заједничког деловања, буде добробит свих грађана”, рекла је Јелена Милошевић, члан Градског већа задужена за социјална питања.

Здравко Јокић, председник Удружења параплегичара и Славиша Савић, секретар удружења, истакли су да су задовољни сарадњом између града и удружења.

,,Оно што је битно је да град Шабац препознаје потребе, али, такође, и потенцијале особа са инвалидитетом и труди се да их на адекватан начин искористи. Оно што је за нас значајно јесте да смо успели прошле године да кроз реализацију два пројекта дођемо до тога да се за интелектуално очуване особе са инвалидитетом старије од 18 година обезбеди услуга персоналне асистенције, што је једна од скупљих, али јако квалитетних услуга. Та услуга је намењена првенствено активним лицима са инвалидитетом која могу, желе, и дају допринос, како себи, својој породици и организацији, тако и друштву уопште. Оно што нам је, такође, битно јесте да упозоримо грађане да обрате пажњу да не стају на паркинг места која су обележена за особе са инвалидитетом. То су места на којима можемо безбедно да изађемо из аута, а у случају тржних центара, и да будемо што ближе улазу”, казао је Славиша Савић.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се 3. децембра од 1992. године када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме са којима се особе с инвалидитетом суочавају.

Презентације можете погледати на следећим линковима:

Презентација Међународни дан особа са инвалидитетом 2019

Презентација 3.12.2020 – Удружење параплегичара

Презентација Градска организација инвалида рада – стари занати