Вести

ОБEЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

9. мај 2022.

Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату у Шапцу су данас положени венци палим борцима на Спомен-комплексу код Доњошорског гробља. Венце су положили градоначелник Шапца др Александар Пајић, представници Војске Србије, начелник Мачванског округа Владан Красавац, представници СУБНОРА-а и Организације војних пензионера.

Обраћајући се присутнима, градоначелник Александар Пајић истакао је да данас обележавамо 77. годишњицу од потписивања капитулације нацистичке Немачке у Другом светском рату, те да се  овај датум деценијама уназад широм Европе и света обележава се као Дан победе над фашизмом.

,,Датум је симбол завршетка најстрашнијег рата у историји човечанства. Наше жртве су биле огромне и због тога наше сећање на овај сукоб мора да остане вечно, због генерација које су своје животе уградиле у нашу слободу и због будућих нараштаја који не смеју да забораве све страхоте које је овај рат донео”, рекао је градоначелник Пајић и додао:

,,Време у којем живимо нас опомиње. Рат је поново у Европи, а реакције које допиру са разних страна, уверавају нас да човечанство није извукло све поуке из прошлости. Морамо бити мудри. Наш град је бројним жртвама платио борбу против фашизма. Зато сећање на та страдања негујемо и данас, са искреном надом да више никада нећемо морати оружјем да се боримо за слободу и сопствену будућност. Као народ и држава морамо да памтимо и обележавамо и да у миру градимо квалитетнију будућност за нашу децу. Живело Шабац! Живела Србија!”, поручио је градоначелник.

Секретар СУБНОРА-а Драган Нинковић подсетио је да је Други светски рат био један од најкрвавијих у историји човечанства.

,,Данас смо дошли да одамо почаст палим борцима, жртвама фашистичког терора. На овом гробљу је сахрањено више од 3500 жртава, а на Партизанском гробљу око 1000 жртава. Мислили смо да је фашизам поражен, али није постао је неизлечива болест која се храни људском мржњом, злобом и сујетом која се може само привремено излечити. Ми хоћемо мир, хоћемо да будемо равноправни, да сачувамо стабилност наше државе, зато су борци један ослонац држави да истраје до краја, да се сачувамо од овог зла. Нека је вечна слава и хвала палим борцима за слободу као и жртвама фашистичког терора”, изјавио је Нинковић.