Вести

НИЗОМ АКТИВНОСТИ У ШАПЦУ СЕ ОБЕЛЕЖАВА ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕВРЕЈСКЕ КУЛТУРЕ

5. септембар 2021.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић приредио је данас, поводом Европског дана јеврејске културе, пријем у Градској кући за представнике jеврејске општине Београд и Панчево и представнике jеврејског историјског музеја Београд. Након пријема, гости и представници града обишли су значајна места за историју jеврејског народа у Шапцу.

,,Град Шабац и ове године обележава Европски дан јеврејске културе. Тиме смо се придружили бројним градовима широм Европе који негују културу историјског наслеђа Јевреја, која је оставила трага у нашем граду. Јеврејска заједница је до пре Другог светског рата била неодвојиви део наше културе, дала је значајан допринос развоју града. Сећање на јеврејску заједницу која је живела у Шапцу до Другог светског рата, део је наше прошлости, а и садашњости и морамо је сачувати од заборава“, рекао је градоначелник Пајић.

Он је додао да су за све суграђане који су заинтересовани да сазнају више о овој теми, под покровитељством Града Шапца и ове године организовали Европске дане јеврејске културе у Културном центру.

,,У вези с тим, вечерас у 18 часова ће бити отворена изложба “Јевреји Србије – Официри војске краљевине Југославије“ ауторке Војиславе Радовановић, Јеврејског историјског музеја Београд, након чега ће посетиоци моћи да уживају у концерту Николе Албахари Салађанин, који ће свирати на гитари, усној хармоници, а уједно и певати, почетак је заказан у 19 часова“, истакао је градоначелник.